AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, internette yer alan Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili “Böyle bir konuşmanın olup olmadığını bilemiyoruz ancak varsa yasadışı dinlemeleri şiddetle kınıyoruz. Bu yasadışı dinlemelerin polis ya da MİT tarafından yapılması söz konusu olamaz” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Ekonomideki gelişmeler ve yaşanan krizle ilgili sorunun AB ülkelerinden kaynaklandığını vurgulayan Canikli Türk ekonomisinin küresel krizden en alt seviyede etkileneceğini söyledi. Merkez Bankası’nın 1.4 milyar dolarlık döviz satışıyla döviz üzerindeki baskıyı azalttığını belirten Canikli muhalefetin ekonomik krizle ilgili değerlendirmelerine tepki gösterdi. 

Sıkı bütçe politikasından taviz verilmediğini, bunun da krizin etkilerinin az hissedilmesine yol açtığını kaydeden Canikli, Somali’ye yapılan yardımlar konusunda da bilgi verdi ve muhalefetin eleştirilerini yanıtladı. Muhalefetin Somali’ye yapılan yardımları ve Başbakan’ın Somali ziyaretini ‘siyasi adım’ olarak değerlendirmesinin üzüntü verici olduğunu dile getiren Canikli bugüne kadar Somali için 300 milyon TL’nin üzerinde yardım toplandığını ve bu rakamın daha da artacağını ifade etti. Canikli “Bu yardımların siyasi amaçlı olması kimsenin aklından geçmez. Bu yardımları siyasi bir çaba olarak düşünmek en hafif ifadesiyle büyük haksızlık. Bu tür açıklamaları kınıyoruz” diye konuştu.

Canikli bir soru üzerine AKP milletvekillerinden Somali için toplanan yardım miktarını 300 bin TL olarak açıklarken bu yardımların da Başbakanlık’ın Somali’ye yardım hesabına aktarılacağını bildirdi.

-“NE GÖRÜŞECEKLER TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞIYLA MİLLETLE GÖRÜŞSÜNLER”-

Basın toplantısında BDP’lilerin son günlerdeki söylemlerine de dikkat çeken Canikli BDP’nin sert, keskin, köşeli ve milleti rahatsız eden söylemler içinde olduğunu savundu. BDP’nin ‘terör örgütüyle arasına mesafe koymayarak’ sürece zarar verdiğini ve militanvari bir söylem içinde olduğunu kaydeden Canikli “BDP bu tavrından, söylemlerinden vazgeçmeli. Aksi takdirde hiçbir şekilde sürece katkı sağlaması mümkün değil. Terör örgütünün siyasi uzantısı gibi.Bu algıya neden olansa kendi icraatları ve söylemleri.

Legal bir siyasi partinin ne yapması gerekiyorsa, ona göre söylemlerde bulunmalı. Ancak şu haliyle oy verenlerin iradesini temsil etmiyor. Henüz milletvekilleri yemin etmiş bile değil, ne yapacakları belli değil. Toplumun tamamını dikkate alan bir yaklaşım içinde olacaklarsa sürece katkı sağlayabilirler” diye konuştu.

Canikli, BDP’nin Öcalan’la görüşme talebine ilişkin bir soru üzerine ise “Ne görüşecekler terör örgütü başıyla. Görüşmeleri gerekiyorsa kendilerine oy veren iradeye, millete gitsinler, onlarla görüşsünler. Talimat alacaklarsa milletten alsınlar” diye konuştu. Canikli AKP’nin BDP ile iletişim kurup kurmayacağı yönündeki bir soruya da “BDP’yi ancak siyasi parti olarak halkın iradesini temsil etmeleri halinde tanıyabiliriz. Terör örgütünün parçası gibi duracaklarsa ilişki içinde olmamız söz konusu olamaz. İlişki kurmamız da anlamsız” karşılığını verdi.

-“POLİS VE MİT YASADIŞI DİNLEME YAPMAZ”-

AKP’li Canikli internette yer alan ve eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kasetiyle ilgili soruları da yanıtladı. Ses kasetinde yer aldığı iddia edilen konuşmanın olup olmadığını bilmediklerini ancak yasadışı dinlemeleri şiddetle kınadıklarını vurgulayan Canikli, “Yasadışı dinlemenin polis ve MİT tarafından yapılmış olabileceği haberleri var basında. 

Yasadışı dinlemeleri, polis, MİT ve Jandarma’nın yapması söz konusu olamaz. Bu tür dinlemeleri teknik olarak herkes yapabilir. Bu tür teknik dinlemelerin çok zor olmadığı biliniyor. Elbette bizim istihbarat örgütlerimiz bu tür dinlemeleri ortadan kaldırmak için çalışma yapıyor. Ancak Türkiye dışından dahi bu tür dinlemelerin yapılabildiğini biliyoruz. Böyle bir dinleme varsa Türkiye’deki kurumlarca yapılmadığını biliyoruz ancak kim tarafından yapıldığını bilemiyoruz. Hedef olarak polisi, MİT’i almak doğru değil” diye konuştu. 

İddia edilen konuşmanın içeriğiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Canikli bu konuların Türkiye’de çok tartışıldığını belirterek “Doğruysa konuşmanın içeriğinden terörle mücadelede profesyonel yaklaşımların gerekli olduğu ortaya çıkıyor. Hükümetin bu konuda ne kadar isabetli hareket ettiğini teyit eden bir yaklaşım” dedi.

-“ÜÇ BEŞ İNSAN YANLIŞ YAPABİLİR”-

İnternete düşen kasetin zamanlamasına ilişkin bir soruya ise Canikli “Kim bunu kamuoyuna aktardı, servis etti bilmiyoruz ama bu kaset ne zaman verilirse verilsin zamanlama tartışılır. Ancak zamanlaması konusunda hava harekatından bahsediliyorsa hava harekatını olumsuz etkilemez, harekat kararlılıkla devam edecek.

Bu kaset en ufak zafiyete yok açmaz” karşılığını verdi. Canikli, Deniz Baykal başta olmak üzere pek çok yasadışı dinleme kasetlerinin AKP döneminde ortaya çıkmasına ilişkin bir soru üzerine de “Onlar yargıda. Yargının talep ettiği her türlü bilgi yerine getirilmekte. Yargıya intikal ettikten sonra yapacak bir şey yok. Bunlar her dönemde ortaya çıkabilir. Hiçbir şekilde hiçbir kurumumuzun böyle bir dinleme yapması söz konusu olamaz. Yurtdışından servis yapılmışsa takibi hem zaman alıyor hem de zor. Ancak yargı elinden geleni yapıyor. Sayın Baykal’ın kaseti konusunda da hükümet suçlandı ancak daha sonraları bu görüntülerin iç çekişmelerden kaynaklandığı haberleri basında yer aldı” dedi.

Canikli Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kasetinde yer alan ve “silahını bırakıp kaçan komutan var” şeklindeki ifadeye ilişkin bir soruya da “Güçlü bir ordumuz var. Hatalı insanlar olabilir. Bundan yola çıkarak yorum yapılmaması gerekir. Askerlerimizin hepsi kahraman ancak tek tük olabilir. Üç beş insan yanlış yapabilir bunun konuşulması bile doğru değil” yanıtını verdi.

-“BİZDE BİLGİ YOK”-

Canikli Libya’lı muhaliflere Türkiye’nin 200 milyon dolar verdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine “Bizde bu konuda bilgi mevcut değil. Ancak zaten örtülü ödenekten yapıldıysa açıklanması mümkün değil” dedi.

-“MECLİS BAŞKANI İYİ BİR ŞEY YAPIYOR”-

Canikli, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in anayasayla ilgili 24 anayasa profesörüne yönelik davetinin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine de “Her siyasi partinin eşit katılımıyla bu çalışmalar götürülecek. Meclis Başkanı’nın profesörlerden görüş alması, bu sürecin bu şekilde olacağını ortadan kaldırmaz. Meclis Başkanı uzmanlardan görüş alıyor. Bunun olumsuz yanı yok. Anayasayı 24 profesör yapmayacak. Ancak birikimleri sürece katkı sağlayacak. Meclis başkanı iyi bir şey yapıyor, desteklemek gerekir” diye konuştu.