Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İzmir Çeşme"de yaptığı açıklamada gerekçeli kararı hem kurumsal hem de bireysel olarak değerlendireceklerini söyledi. Karardan herkesin birtakım sonuçlar ve dersler çıkaracağını belirten Şahin, “Kuşkusuz biz parti olarak bu kararı değerlendireceğiz. Türkiye her bakımdan ileriye gitmelidir. Çağdaş hukuk anlayışı Türkiye"ye yerleşmeli, demokrasi standartları yükseltilmelidir. Türkiye hizmet bekliyor. Halk sorunların çözümü için gayret bekliyor. Biz artık daha çok buraya yoğunlaşıyoruz” dedi.

Görev alanına çekilecek
Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da Antalya"da MHP lideri Devlet Bahçeli"nin Anayasa Mahkemesi"nin yetkilerinin kısıtlanması konusundaki çağrısına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
“Burada ifade edilmesi gereken husus bence şu: Anayasa Mahkemesi"nin görev ve yetkilerinin kısıtlanması söz konusu değil. Anayasa Mahkemesi, kararının irdelenmesinden de anlaşılan o ki, görev ve yetkilerini aşarak bu kararı vermiştir. Görev ve yetkilerini aşarak karar vermiş olması dolayısıyla çok önemli bir kurum olan parlamenter demokrasilerde Anayasa Mahkemesi"nin görev alanına çekilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması amaçlanıyor.”
Bu çerçevede Parlamentoya büyük görevler düştüğüne değinen Yazıcı, her parlamenterin bu konuda, sorumluluğu bulunduğunu belirterek şöyle devam etti: “ Parlamento üzerine düşen görevi yapma konusunda bir kararlılık gösterirse grubumuz da üzerine düşen görevi yapar.”
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ise, TBMM"de Bahçeli"nin önerisinin sorulması üzerine şöyle dedi: “Kararla, bir yetki aşımı olduğu ortaya çıkıyor. Anayasa Mahkemesi"nin, anayasa değişikliklerini incelemesi, parlamentonun anayasa yapımı konusundaki tekeli konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu, TBMM Başkanı tarafından öncelikle ele alınmalı ve parlamentonun anayasa yapımı konusundaki gücünü koruyacak adımları atmasını bekliyoruz.”

Kuzu"dan "odak"a itiraz
Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nin dün gerçekleştirilen açılışına katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi"nin türban kararıyla parlametonun Anayasa değiştirme yetkisini cendereye sıkıştırdığını söyledi. Mahkemenin bu hataları 1970"lerde de yaptığını savunan Kuzu, AKP"ye kapatma davasıyla ilgili olarak da, partisi için yapılan odak tespitine itirazı olduğunu belirtti.
Milliyet