MİT görevlisinin yaptığı sahteciliği görmezden gelen Erdoğan"ın Ergenekon kapsamındaki soruşturmaya izin vermiş olması, AKP"nin çifte standardını da gözler önüne serdi.

Ergenekon"un son dalgasında gözaltına alınarak tutuklanan, MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu"nun, 2005 yılında sahtecilik yaptığının saptanmasına ve Dışişleri Bakanlığı"nın “ilgili makamları” uyarmış olmasına karşın, hakkında hiçbir soruşturma açılmadığı ortaya çıktı. MİT görevlileri hakkında soruşturma yapılması izninin Başbakanlık"ça veriliyor olmasına karşın, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın Kozinoğlu hakkında soruşturma açılması talimatı vermediği anlaşıldı. Kozinoğlu"nun yaptığı sahteciliği görmezden gelen Erdoğan"ın şimdi soruşturmaya izin vermiş olması, AKP"nin çifte standardını da gözler önüne serdi.

Kozinoğlu"nun Özbekistan"da kendini öğrenci gibi gösterdiği ve sahte diploma numarasıyla resmi makamları yanılttığına ilişkin ayrıntılar, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart"ın 10 Mart 2005 tarih ve 7/5358 sayılı yazılı soru önergesine dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül"ün verdiği 22 Nisan 2005 tarihli yanıtla ortaya çıktı.

Gül"ün yanıtında “… Yükseköğretim kurumlarından mezun olduklarını beyan eden 8 kişinin devamlı öğrenci olarak Özbekistan"da öğrenim görüp görmediklerinin YÖK tarafından soruşturulması üzerine, keyfiyet Taşkent Büyükelçiliğimizce Özbek makamları nezdinde araştırılmıştır. Bu 8 kişiden 1"i olan Kaşif Kozinoğlu adlı vatandaşımızla ilgili olarak, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla alınan yanıtta, Kaşif Kozinoğlu"nun Taşkent Devlet Teknik Üniversitesi"nde öğrenim görmediği, adı geçene yüksek lisans diploması verilmediği ve Kozinoğlu tarafından belirtildiği gibi D1 NO 000521 sayılı bir diplomanın üniversite kayıtlarında bulunmadığı...” bilgisi yer aldı.

Kart, Gül"ün vermiş olduğu bu bilgiler üzerine, Başbakan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Dışişleri Bakanlığı"nın, ilgili makamları uyardığı ve bilgilendirdiği anlaşılmaktadır. Ancak aradan geçen 6 yıla rağmen, Kozinoğlu"nun sahtecilik eyleminden dolayı hakkında idari ya da adli sürecin başlatılmadığı anlaşılmaktadır” saptamasını yaparak, “Sahtecilik eylemini gerçekleştirdiği açıklık kazanan Kozinoğlu"nu doğrudan himaye etmişler, yasal sürecin işlemesini engellemişlerdir” dedi. Kart, Soru önergesinde, “Adı geçenin sahtecilik eylemi açıklık kazanmış olmasına, neden himaye edilmiştir” diye sordu.

BAHADIR SELİM DİLEK/Cumhuriyet