RTÜK Başkanı Zahid Akman"ın Deniz Feneri Derneği ile ilgili hakkındaki iddiaların ele alınacağı Radyo Televizyon Üst Kurulu toplantısı başladı.

Toplantıda RTÜK"ün CHP"li üyeleri Mehmet Dadak, Şaban Sevinç ve Hülya Alp, Akman"ın bazı şirketlerdeki ortaklığı ve yöneticiliklerine ilişkin iddiaları gündeme getirecek ve sözkonusu durumun RTÜK yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle RTÜK'ten istifasını isteyecekler.

'KENDİSİ İSTİFA ETSE DAHA ŞIK OLUR'

Başbakan Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen RTÜK Başkanı Akman'ın durumuna ilişkin AKP'den ilk net tavır TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan gelmiş, CNN Türk"te katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Toptan, burada Zahid Akman'ı 'Kendisi istifa etse daha şık olur' ifadeleriyle istifaya çağırmıştı.
Şimdiye kadarki seçimlerde Meclis"in çok isabetli kararlar verdiğinin görüldüğünü iddia eden Toptan, aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştirildiğini düşündüğünü söyledi. Toptan, “Ancak ortaya çıkan son gelişmeler, herkes açısından yeni bir değerlendirme yapma zorunluluğu ortaya çıkaracak gibi görünüyor. Herkes kendi sorumluluğunun idraki içerisinde hareket ederse süreç daha rahat ve sağlıklı bir şekilde yürür diye düşünüyorum'dedi.

Toptan, “sözleriniz Akman"ın kendisinin görevden ayrılmasının daha şık olacağı anlamına mı geliyor?” şeklindeki bir soruya ise "Bizim azletme gibi bir yetkimiz yok. Seçimi yaptıktan sonra seçilmiş kişiyi azledemeyiz. Benim o cümlemin içerisinde her şey var" yanıtını verdi.

'YENİ ANAYASA LAZIM AMA BU ŞİMDİLİK MÜMKÜN DEĞİL'

Programda, bir soru üzerine daha önce Meclis"te grubu bulunan siyasi partilere 4 ayrı uzlaşma komisyonu kurulması yönünde yaptığı öneriyi de değerlendiren Toptan, MHP"nin 8 milletvekilinin ismini bildirdiğini hatırlattı. Türkiye"de anayasanın çok tartışıldığını ve bugüne kadar 1982 Anayasası'nın üçte birinin değiştirildiğini söyleyen Toptan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin yeni bir Anayasa yapması lazım. Başlangıçtaki temel ilkeleri koruyan belki bu hükümleri daha da zenginleştiren yeni bir düzenlemeyle ama mutlaka bu hükümleri koruyan bir düzenlemeyle Türkiye'nin daha kısa, daha özgürlükçü, daha demokrat, daha çağdaş anayasa yapması lazım diye düşünüyorum. Ama şu süreçte bunu gerçekleştirmenin zor olduğunu biliyorum. Ama Türkiye yeni bir Anayasa yapacaksa elbette Anayasa yapımcısı Meclis gerekir. Öyle anlaşılıyor ki bunu yapmak şimdilik mümkün değil.

O zaman siyasi partilerin uzlaşmasını sağlamak suretiyle anayasada bir takım değişiklikler yapmak gerekir. Kamuoyu bunu çok tartıştı. Siyasi partilerin, üniversitelerin, baroların, sivil toplum örgütlerinin önemli çalışmaları var. Bu çalışmaları komisyonların önüne koyarız. Muhtemeldir ki pek çok konuda uzlaşma sağlayabilir. Bu sağlandıktan sonra uzlaşılan konular üzerinde anayasa değişikliğine gidilebilir."

'TBMM'DE ÇIKARDIĞI YASALARINI TAKİP MEKANİZMASI YOK'

Meclis içtüzüğüyle ilgili de sorun bulunduğunu ve tüm siyasi partilerin içtüzükten şikayetçi olduğunu kaydeden Toptan, önümüzdeki yasama yılında AB"ye uyum yasaları da olmak üzere 100"den fazla tasarının Meclis"e geleceğinin kaydedildiğini bildirdi.

MHP"nin yolsuzlukla mücadele konusunda bir uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiğini de hatırlatan Toptan, “yolsuzlukları TBMM nasıl takip edebilir, tartışmakta yarar var. Siyasetin finansmanı ya da etik kanunu çerçevesinde bunu yapabilir miyiz? Biz yasa yapıyoruz, en önemlisi bütçe yapıyoruz. Bu bütçeyle kamu kurumlarına çok yüksek miktarlarda para harcama yetkisi veriyoruz. Sonradan da bunu yeni bir yasayla kesin hesap kanunlarıyla teorik olarak denetliyor olarak gözüküyoruz. Ama TBMM çıkarmış olduğu yasaları takip mekanizmasına sahip değil. Bu konu içtüzük tartışmalarında gündeme getirilebilir” diye konuştu.

CHP"NİN DESTEK VERECEĞİNİ UMUYORUM

Toptan, uzlaşma komisyonlarına CHP"nin destek verip vermeyeceğine ilişkin bir soruya ise şu karşılığı verdi:

'Olumsuz görmüyorum, 1 Ekim"e kadar vaktimiz var. AK Parti 30 madde değişikliği önerdi, CHP 5, MHP 8, DTP 15 madde değişikliği önerdi. Belki bunlar içerisinde örtüşenler olacaktır. Bunu bizim görmemiz, aramamız lazım. Bunun için de uzlaşma komisyonu etrafında bir araya gelmemiz lazım. Bir araya gelmeden uzlaşacağımız noktaları görmek ve tespit etmek mümkün değil. O nedenle bizim bu girişimimize CHP'nin destek olacağını umuyorum.'

'DEVLETİN RESMİ DİLİNİN TÜRKÇE OLDUĞU UNUTULMAMALI'

Meclis Başkanı Köksal Toptan, “DTP"nin Meclis"te Kürtçe konuşması”na yönelik tartışmalara ilişkin bir soruya ise 'Bir arkadaşımızın o tür bir açıklaması var. Ama daha sonra parti yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda, partinin kurumsal böyle bir karar almadığı, gündemlerinde de böyle bir konunun bulunmadığı açıklandı. Bu benim için geçerli' karşılığını verdi. Toptan şunları söyledi:

“Bizim, birbirimizi daha rahat anlayabileceğimiz, daha iyi iletişim kurabileceğimiz noktaları aramamız lazım. Elbette Kürtçe konuşan vatandaşlarımız Kürtçe konuşur, ona kimsenin bir müdahalesi söz konusu değil. Ama TBMM kurumu altında bunlara dikkat etmemiz lazım. Devletin resmi dilinin Türkçe olduğu gerçeğini unutmamamız lazım. Birbirimizi yaralayıcı davranışlardan özenle kaçmamız lazım. Böyle yaparsak birbirimizi daha iyi anlar, dinler ve daha iyi de ortak noktalar tespit edebiliriz diye düşünüyorum.'

DTP ile geçmiş dönemde ortak noktaların tespit edilebilip edilemediğine ilişkin bir soruya ise Toptan, 'Geçen dönem içerisinde arkadaşlarımızın Parlamento çalışmalarından şikayetçi olduğumu söyleyemem. Ama Parlamento dışındaki birtakım hareketlerinden ben de zaman zaman incindiğimi kamuoyuyla da paylaştım. Ama Parlamento çalışmalarımızda arkadaşlarımızın dikkatli olduğunu söylemek isterim.”yanıtını verdi.Ölçüyü kaçırmadan tartışmanın Türkiye"nin önünü açacağını, dünyanın küresel bir krizden geçtiğini ifade eden Toptan, “Bu küresel krizler hep biliyoruz ki özellikle kalkınma sürecindeki ülkeler için fırsatlar yaratır. Bu fırsatların neler olduğu konusunda çalışmalar yapmamız lazım.

Dünyada dev bankalar batıyor, ekonomiler çöküyor. Türkiye'nin önlemler alması lazım. Bu global, küresel krizden Türkiye'nin lehine fırsatlar yaratması lazım. Bütün partilerin ekonomiyi çok iyi bilen elemanları var. Bu arkadaşlarımızın bütün güçlerini bu alanlara yöneltmeleri lazım' diye konuştu.

Vatan