Askerlerin barışçıl gösterileri silah kullanarak bastırmaya çalıştığı Suriye'de olayların başladığı Mart ayından bu yana ölenlerin sayısının 4 bini geçtiği belirtiliyor. Çok sayıda göstericinin de gözaltına alındığı aktarılırken, bazı eylemciler bu sayının 100 bini geçtiğini ifade ediyor. Tutuklu göstericilere de askerlerin hapishanelerde akılalmaz işkence uyguladıkları dile getiriliyor.
 
Her ne kadar Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, işkence iddialarını yalanlasa da Suriye askerlerinin tutuklu göstericilere uyguladıkları işkenceleri gösteren bir videoya da Cihan Haber Ajansı ulaştı. İdlip kentinde son 10 gün içinde çekilen görüntülerde açık bir alanda tutulan göstericilerin askerler tarafından nasıl acımasızca dövüldüğü açıkça görülüyor. Ellerinde sopalar bulunan askerler, yarı çıplak olan göstericilere acımasızca vuruyor. Göstericiler bazen bir köşede toplanıp korunmaya çalışırken, tek başına kalan göstericiler ise askerlerin saldırısına uğruyor. Tutukluların ayrıca yarı çıplak olduğu da dikkat çekiyor.
 
Görüntülerde sopalarla vurulmaktan vücudu yara ve kanlar içinde kalan bir kişinin yalvarmasına rağmen, askerlerin halen vurmaya devam ettiği görülüyor. Bir ara askerden birinin elindeki sopayı tutan tutukluya, başka bir askerin daha kalın bir sopa ile gelerek vurması olayın vahametini gözler önüne seriyor. Tutuklu göstericinin ise vücudunun işkenceden uyuşmasında dolayı artık vurmalara bir tepki vermediği görülüyor. Ayrıca yarı çıplak kişinin dövülmesi sırasında pantolonunun da inik olması görüntülerde dikkat çeken başka bir husus.
 
Askerlerin göstericileri döverken aynı zamanda bağırdıkları ve hakaret ettikleri de dikkat çekiyor. Eli sopalı askerler arasında sivil kıyafetli kişiler de bulunuyor.
 
Suriye istihbarat servisi çalışanlarının ve askerlerinin hapishanelerde ve polis merkezlerinde uyguladıkları işkence sonucu bugüne kadar en az 204 göstericinin öldüğü belirtiliyor. Eylemci gruplarına göre öldürülenler arasında 8 yaşına kadar küçük çocuklar ve kadınlar da bulunuyor. Suriye'de olayların başladığı Dera'da 13 yaşındaki Hamza El Hatip'in de işkenceden öldüğü ortaya çıkmıştı. Ancak Beşşar Esed, bir Amerikan kanalına verdiği röportajda işkence iddialarını yalanlamıştı.
 
Göstericilere göre işkence sırasında en fazla kişi, devrimin merkezi olarak gördükleri Humus'ta gerçekleşti. Burada en az 112 kişinin işkence sırasında öldüğü belirtiliyor. Humus'u 27 kişiyle Dera izliyor. Şam ve civar bölgelerinde 22 kişinin işkenceden öldüğü belirtilirken, bu sayının İdlip'te 19, Hama'da 12, Deyr Ez Zor'da 5, Halep'te 3, Lazkiye'de 3 ve Cable'de 1 olduğu aktarılıyor.
 
Bu rakamların işkenceden öldükleri tespit edilen ve isimleri bilinen kişiler olduğuna da dikkat çekiliyor. Göstericiler ölenlerin bazılarının da işkence videolarının bulunduğunu belirtiyor.
 
Suriye'de askerlerin her gün sistematik olarak tutuklulara işkence uyguladıkları da gelen bilgiler