İşte bir ay önce şeriata geçen Pakistan'ın Svat bölgesinden yeni görüntüler. 17 yaşındaki kıza kırbaç cezası uygulanıyor. Genç kızı erkek kardeşleri ellerinden bacaklarından tutuyor, şeriat mahkemesince belirlenen kişi ise kırbaçlıyor.

Kızın çığlıklarına ve bağırışlarına aldıran yok. 37 kırbaç hep aynı sertlikle iniyor. Çekimin sonunda, elbiselerine kan bulaşan kızın, sürüklenerek bir binaya götürüldüğü görünüyor.

Burası Pakistan'ın Svat bölgesi. Bir zamanlar doğa güzelliğiyle "cennet vadisi" olarak anılan yer. Şimdi ise Taliban'ın kontrolünde ve Taliban, Pakistan hükümetiyle varılan anlaşma sonucunda bölgenin hakimi. Geçtiğimiz Şubat ayından beri Svat Vadisi'nde şeriat hükümleri geçerli.

Genç kızın, aileden olmayan bir erkekle sokağa çıkarken, komşuları tarafından görüldüğü söyleniyor. Şeriat kurallarına göre kırbaç cezasını gerektiren bir suç...

Herhangi bir mahkeme olmaksızın uygulanan kırbaç cezasının görüntüleri ise bölgede, bizzat Taliban yetkilileri tarafından dağıtıldığı ve bunun bir sindirme taktiği olduğu söyleniyor.

İngiliz The Guardian gazetesi tarafından da elde edilen görüntülere ilişkin gazeteye bir açıklama yapan Taliban yetkilisi Muslim Han'ın "Görüntüler gerçektir ve bu ceza doğru uygulanmıştır" dediği belirtiliyor.

Gazeteye kaydı ulaştıran, Peştun asıllı belgesel yönetmeni Samar Minallah ise görüntülerin Svat Vadisi'nin Matta kasabasında, yaklaşık 10 gün önce çekildiğini, kaydı kendisine teslim eden kişinin, bölgeden bir hafta önce kaçmayı başaran biri olduğunu ve kırbaç cezasına çarptırılan kızın adının Çaand olduğunu söyledi. Ayrıca, kasabada kızın, aslında bir Taliban militanının evlilik teklifini kabul etmediği için cezalandırıldığı yönünde söylentiler olduğunu belirtti.

HÜRRİYET