Evli 2 çocuk babası 65 yaşındaki Orhan Çağan'ın hayatı, bir yıl önce başlayan ve giderek şiddetlenen öksürük krizleri nedeniyle adeta çekilmez bir hal almıştı. Gün geçtikçe ağırlaşan sorununa çözüm bulmak için doktor doktor dolaşan Orhan Çağan'a zatürree teşhisi konuldu, ancak yapılan tedavilere rağmen sağlıksorununda hiçbir düzelme sağlanamadı. 

ALMAN DOKTORLAR DA YANILDI 
Orhan Çağan hemen her saat ortaya çıkan ve nefes almasını önleyebilecek şiddete ulaşabilen öksürük krizleri, mide bulantısı ve yüksek ateş nedeniyle kimi zaman sabahlara kadar uyuyamıyor, kimi zamansa bitap halde koltuğuna yığılıyordu. Sağlığına kavuşabilmek için önce uzun yıllardır yaşadığı Almanya'da, ardından da memleketi olan Ordu'da pek çok doktora başvurdu. Teşhis aynıydı: Zatürree. Ancak sorun bir türlü çözülemiyordu. Önce ilaç tedavisi, ardından da hastanede devam eden tedavilere rağmen öksürük krizleri ve diğer yakınmalarında hiçbir düzelme olmadığı gibi her geçen gün şikâyetleri arttı. Orhan Çağan, "Doktorlarım hastalığımın iyileşmeye doğru gittiğini söyleyerek beni hastaneden taburcu ettiler. Ancak ne öksürük krizlerim dindi, ne de diğer yakınmalarım" dedi. Tedavilerden sonuç alamayınca Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran'a başvurdu. Daha önce çektirilen tomografi sonuçlarını inceleyen Doç. Dr. Baran akciğerde bir cisim fark etti. Zatürreeye de büyük bir olasılıkla bu cisminyol açtığını söyledi. Ancak gördüğü kitlenin yüzde 30 kötü huylu bir tümör olabileceği ihtimali vardı. Bunun için bronkoskopi yapılması istendi. Aile kanser ihtimaline kendilerini hazırladı. Orhan Çağan'ın damar tıkanıklığı nedeniyle zaman zaman bayılma atakları yaşadığı bu sırada tavuk kemiğinin akciğere saplanmış olabileceği belirlendi. Yalnızca doktorları değil, Orhan Çağan ve ailesini de teşhis şaşırttı. Kemik çıkartılınca Çağan'ın kronik hale gelen zatürreesi de iyileşti. 

"Çocuklarda fındık, fıstık ve kalem kapağı saplanabiliyor"
ÇAĞAN'DA görülen vakayı "Yabancı cisim aspirasyonu" olarak adlandıran Doç. Dr. Baran "Bu durumu çocuklarda sıkça görüyoruz. En çok da fındık, fıstık ve kalem kapağına rastlıyoruz. Akciğere yerleşen bu tür yabancı cisimler bronşları tıkadığı için zatürreeye yol açıyor. Farkına varılmaz ve yabancı cisim çıkarılmazsa zatürree geçmiyor ve akciğer enfeksiyon kaynağına dönüşüyor. Enfeksiyon da vücuda yayılarak böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden ciddi sonuçlara yol açabiliyor." diye konuştu.