Rusya'da kanser hastası olduğu gerekçesi ile ameliyat edilen hastanın akciğerinde kök salmış vaziyette, beş santimetre boyunda köknar budağı çıktı. Canlı kalabilen köknar görenleri şaşkına çevirirken, iyileşen 28 yaşındaki hasta Artyom Sidorkin tıp tarihine geçti.

Göğüs boşluğunda aşırı ağrı ve kanlı tükürük şikayetleri ile Rusya'nın Udmurtya özerk Cumhuriyeti'nde İjevsk Hastanesi'ne yatırılan hasta, doktor Vladimir Kamaşev tarafından kontrol edildi. Kanser teşhisi konan hasta ameliyatla akciğerinde ur sanılan parça alındı. Ancak doktorların ur üzerinde yaptıkları inceleme ile gerçek ortaya çıktı.

Kamaşev filmde gösterilen ve kanser diye sanılan göğüs kafesi altındaki maddeyi kesti. Ele alınan maddenin yeşil renkte olması doktor ve ekibinin dikkatini çekti. Şok yaşayan doktorlar yeşil maddenin bir köknar budağı olduğunu keşfetti. 5 santimetre kadar büyüyebilen köknarın akciğerde yaşayabilmesi için yeterli koşulların olduğu kaydediliyor.

Doktorların tahminlerine göre, Sidorkin daha önce küçük bir köknar budağını yutmuş olabilir. Sonra da bu küçük budak akciğere düşerek orada kök salmış. Doktorlara göre, köknarın akciğerde "yetişmesi" için her türlü koşul var: Nem, sıcak ve oksijen.

Hasta, "Eskiden öksürürken, kanlı bağlamları görenler benim çok ağır hasta olduğumu teşhis ederlerdi. Meğerse, budağın uçları kılcal damarlarıma dokunuyormuş. Çok ağrı veriyordu. Fakat samimi itiraf etmem gerekiyor ki, orada bir maddenin olduğunu ve yetiştiğini hissetmiyordum" dedi.

Sidorkin'in göğüs kafesinden alınan köknar şimdi özel bir kavanoza alındı. Doktor Kamaşev, "Bu benzeri olmayan bir keşif. Köknar budağının yetişmesiyle ilgili varsayımları onaylamak için incelemeye alacağız." şeklinde konuştu.

Sabah