Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Tor, ''Her yıl 2.5 milyar dolar harcanan akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradan yılda ülkemizde 100 bin, günde 300 kişi yaşamını yitirmektedir'' dedi.

Prof. Dr. Tor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer kanserinin, günümüzde hem erkek hem de kadınlarda en öldürücü kanser tipi olduğunu söyledi.

Bugün Türkiye'de erkeklerde en sık, kadınlarda ise dördüncü sıklıkta görülen akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara olduğuna dikkati çeken Tor, şöyle konuştu:

''Ülkemizde saptanan kanser hastalarının yüzde 90'ı sigara içen veya içip bırakmış kişilerdir. Akciğer kanseri maalesef kendisini çok geç dönemde fark ettirmektedir. Bazı kişilerde ise rutin check-up sırasında fark edilebilir, bu kişilerde bazen hiçbir belirti ve bulgu olmayabilir. Bazı kişilerde de aylarca süren fakat önemsenmeyen belirti ve bulgular olabilir. Birçok akciğer kanseri erken dönemde yakalanmazsa çok hızlı şekilde büyüyüp başka organlara da yayılabilir. Bu bakımdan özellikle sigara içen kişilerde bazı belirtilerin önemsenmesi ve hiç gecikmeden hekime başvurması, hayati önem taşımaktadır. Çünkü akciğer kanseri erken evrede yakalanırsa tedavi edilebilir. Olguları erken evrede yakaladığımızda, hayat kaliteleri ve yaşam sürelerini uzatan tedavi seçeneklerini sunma şansımız olur.''

-AKCİĞER KANSERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR HASTALIKTIR-

Akciğer kanserinin tedavi edilebilir hastalık olduğunu vurgulayan Tor, şöyle devam etti:

''Erken tanı alan hastalarda cerrahi olarak hastalıklı bölgenin çıkartılması ile hastalar normal yaşamlarını sürdürebilir. Ülkemizde her yıl 150 bin kişi akciğer kanserine yakalanmaktadır. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Tedavisi için her yıl 2.5 milyar dolar harcanan bu hastalıktan ülkemizde yılda 100 bin, günde 300 kişi yaşamını yitirmektedir. Bu hastalardan yüzde 90'nın da sigara içicisi olduğu düşünülürse sigarasız bir dünyanın ne kadar hayat kurtaracağını tahmin etmek zor değildir.''

-HASTALIK BELİRTİLERİ-

Prof. Dr. Tor, özellikle sigara içenlerde 2-3 haftayı geçen öksürük, uzun zaman var olan öksürüğün daha da kötüleşmesi, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kan tükürme, açıklanamayan nefessizlik hissi veya nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, geçmeyen göğüs veya omuz ağrısı olması durumunda, vakit geçirmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiğini kaydetti.