ANALİSTLER Akbank'ın güçlü bir sermaye yapısına sahip olmasına rağmen, sermaye benzeri ihraç yapmak yerine bedelli sermaye artırımı kararının sürpriz olduğunu belirterek, bankanın temkinli yaklaşımı doğrultusunda önümüzdeki dönemde artabilecek NPL'lere karşı bir önlem olabileceğini belirtiyorlar.

Bir bankacılık analisti, "Temkinli gittiği için bu kararı aldığını düşünüyoruz. Aslında SYR'si şu anda iyi acil bir sermaye ihtiyacı yok ama önümüzdeki dönemde artacak olan yeni NPL girişleri olacak. Banka da 2019-2020'yi düşünerek böyle bir karar aldı diye düşünüyoruz" dedi.

Banka, KAP'a yaptığı açıklamaya göre yeni pay almak hakkı 1 lira nominal değerli pay için 2.5 lira üzerinden kullandıracağı için sermaye artırımından 3 milyar lira fon sağlamayı bekleniyor.

Akbank elde edilen fon ile sermaye yeterlilik rasyosunu güçlendirecek, "global piyasa koşullarında oluşabilecek dalgalanma ve öngörülemeyen aktif bozulmalarına karşı" bankanın finansal gücünü artıracak ve büyüme stratejisine yönelik kapasite yaratarak "uzun vadeli sürdürülebilir karlılığının devamlılığını" sağlayacak.

Haberin ardından Akbank hisseleri yüzde 6.55 düşüşle açılmasının ardından saat 1236'da yüzde 5.32 düşüşle 6.94 liradan işlem görüyor. Sabancı Holding hisseleri de yüzde 4.82 düşüşte.

Bir bankacılık analisti bedelli sermaye artırımının sürpriz olduğunu belirterek "Akbank'ın SYR oranları rakiplerine göre yüksekti. Bedelli yapmasını beklemiyorduk, Tier 2 yapabilir diye düşünüyorduk. Akıllara acaba "OTAŞ kredisi ile ilgili olabilir mi" sorusu da geliyor. Hisselerin sert satış yemesi bedelli sermaye artırım kararı sonrası çok normal" dedi.

Türk Telekom'un çatı şirketi Otaş'a 30'a yakın banka tarafından sağlanan 4.75 milyar dolar tutarındaki kredi taksitleri iki yılı geçen süre içinde bankalara ödenmedi. , Akbank son bilançosuna göre birikmiş faiz dahil 1.78 milyar dolar ile en fazla kredi riski bulunan bankalar arasında yer alıyor ve 30 Eylül 2018 tarihi itibarıyla sözkonusu kredi "Yakın İzlemedeki Krediler ve Diğer Alacaklar" altında sınıflandırılıyor.

Temmuz ayının ilk haftası, Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası, Ojer Telekomünikasyon AŞ'nin (OTAŞ) kredi borçlarının yapılandırılması konusunda tüm alacaklılarla uzlaşı sağlandığını ve OTAŞ'taki yüzde 55 Türk Telekom hissesinin TTKOM.IS bankaların kuracağı özel amaçlı bir şirkete (SPV) devredileceğini açıklamıştı.

Üçüncü çeyrek sonuçlarına göre Akbank'ın takipteki krediler oranı yıl sonuna göre artarak yüzde 3.3 seviyesinde gerçekleşirken, SYR'si de yüzde 18.48 seviyesinde.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Content Video - Son 24 saatte ne oldu? (05.12.2018)