Bu sene 19-29 Mart tarihleri arasında 8.'si düzenlenecek olan Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl da farklı bölümleri, atölye çalışmaları ve söyleşileriyle sinemaseverlere on gün boyunca yine dopdolu bir program sunuyor. 557 filmin başvuru yaptığı festivalde 20 ülkeden 110 film, 40 seans, 11 söyleşi ve atölye çalışması, sinema dünyasından 21 konuk yer alacak. Akbank Kısa Film Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz.
Festivalin "Kısadan Uzuna" bölümü bu yıl Ümit Ünal'a ayrıldı. Yönetmenin ilk uzun metrajı ve dijital olarak çekilen ilk Türk filmi olan "9 (Dokuz)" ve kısa filmleri festival kapsamında seyircilerle buluşacak.
"Belgesel Sinema" bölümünde bu yıl Can Dündar var. Festivalde Dündar'ın "Yılmaz Güney", "Aşk Bu mu" ve "Tan Baskını" belgeselleri gösterilecek. Yine festival kapsamında Dündar belgesel deneyimlerini izleyicilerle paylaşacak.
"Deneyimler" bölümünün konuğu Alman görüntü yönetmeni Sebastian Wiegartner, festivalde HD-DSLR kameralarla çekim yapmanın inceliklerini ve dijital sinemada görüntü estetiği konularını anlatacak.
"Canlandırma Kısalar" bölümünde ulusal ve uluslararasu 19 canlandırma seyirci ile buluşacak
Bu yılki "Özel Gösterim" ise belgesellerden oluşuyor. Rüya Arzu Köksal'ın "Bir Avuç Cesur İnsan", Aysim Türkmen'in "Galata Kulesi Sokak No:23", Mehmet Özgür Candan'ın "Geçmiş Mazi Olmadı" ve Selim Evci'nin "Kırmızıyı Arayan Adam" bu bölümün filmleri.
Festivalin bir diğer dikkat çeken bölümü olan söyleşiler ise yine ünlü isimleri sanatseverlerle bir araya getirecek. Yönetmen Aysim Türkmen, Erol Mintaş, Umut ral ve Emre Akay "Kısa Filmde Söz Yönetmenlerin"; Cahit Berkay, Selim Demirdelen ve Murat Ertel "Sinemada Müzik"; avukat Erdem Türkekul, BİROY Başkanı Atilla Engin ve SENDER Başkanı Nilgün Öneş "Telif Hakları"; Laçin Ceylan, Akasya Asıltürkmen, Türkü Turan ve Melih Selçuk "Oyuncu Gözüyle Kısa Film" başlıklı söyleşide sinemaseverlerle buluşacak.
Festival boyunca Akbank Sanat'ta "Işıl Özgentürk ile Senaryo", "Derya Alabora ile Oyunculuk", "Bora Gökşingöl ile Kurgu", "Mehmet Aksın ile Görüntü Yönetmenliği" ve "Sebastian Wiegartner ile Shooting with HD-DSLR" atölye çalışmaları ise katılımcılarını bekliyor.
Festivalin "En İyi Kurmaca Film"ini belirleyecek kurmaca kategorisi jüri kurulu, yapımcı Zeynep Özbatur, oyuncu Uğur Polat, sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan, yönetmen Seren Yüce ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'dan oluştu.
"En İyi Belgesel Film"i belirleyecek belgesel kategorisi jüri kurulunda ise yazar Yekta Kopan, belgesel yönetmeni Ethem Özgüven ve Aysim Türkmen, gazeteci ve sinema yazarı Burçak Evren, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı yer aldı.
"En İyi Kurmaca Film" ve "En İyi Belgesel Film" yönetmenleri Akbank Sanat tarafından 8 bin lira ile ödüllendirilecek.