Son bir haftada petrol yüzde 16 gerilerken, benzinde indirim yaşanmıyor. El Kaide lideri Usame Bin Laden’in ABD tarafından öldürülmesinin ardından dünyada başta petrol ve altın gibi emtia fiyatları hızla gerilemeye başladı. 2Mayıs’ta varil fiyatı 125.89 dolara kadar yükselen Brent petrol, Cuma günü yüzde 14.9’luk gerileme ile 107.01’e indi. ABD petrolünün de varil fiyatı yüzde 15.8’lik düşüşle 113.93 dolardan 95.94 dolara düştü.
 
19 dolarlık düşüş
 
Dünya petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşe rağmen, en ufak bir dalgalanmayı bile fırsata çevirerek bir gün bile beklemeden zamyapan akaryakıt dağıtımfirmaları bu dönemde sessiz kaldı. En son 3Mayıs’ta benzine 9 kuruşluk zam yaparak litre fiyatını 4.30 liraya yükselten firmalar, petrolün varil fiyatında yaşanan 19 dolarlık düşüşü dikkate bile almadı.
 
Samimiyet sınavı
 
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kamu kurumlarına, EPDK’ya defalarca yazılı çağrılar yaptıklarını fakat sektörün kendi haline bırakıldığını gördüklerini söyledi. Çeşitli bahanelerle benzine 9 kuruş zamyapıldığını hatırlatan Kaya, “Ama petrol fiyatında hızlı düşüş yaşandı. Ama fiyatlar bizde inmiyor. Sektör samimiyet sınavında. Ne kadar samimi olduklarını göreceğiz “ dedi. Kaya ayrıca, rafinerinin tekel, dağıtımşirketlerinin de kartel gibi çalıştığını ifade etti.
 
Külhanbeyi tavrı hakim
 
Nazım Kaya, Avrupa’daki akaryakıt şirketlerinin indirim fırsatı kolladığını söyledi. Kaya, “Bizimkiler tam tersine zam fırsatı kolluyorlar. Bunun sebebi de denetimin olmaması” dedi.
 
Bayi satın alanların istediği fiyatı koyduğunu ifade eden Kaya, “İnsanlar da 5 büyük akaryakıtçının bayisi olmak ve daha çok kâr edebilmek için çalışıyor. Böyle olunca da küçük firmalar piyasaya giremiyor. Bir külhanbeyi tavrı hakim” diye konuştu.
 
 
bugün