Maliye Bakanlığı 16 ilde akaryakıt dağıtım şirketlerine şok baskın yaptı. 200 denetim elemanının katıldığı operasyonda elde edilen belgeler, şirketlerin vergi bilgileri ile karşılaştırılacak. Böylece ham petrol fiyatları düşerken pompa fiyatlarını düşürmeyen şirketler saptanacak

Petrol fiyatlarındaki düşüşü pompaya yansıtmakta gönülsüz davranan akaryakıt şirketlerine sürpriz baskın yapıldı. 16 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen baskında elde edilen bilgi ve belgeler, şirketlerin vergi bilgileri ile karşılaştırılacak. Böylece, ham petrol fiyatları düşerken, pompa fiyatlarını düşürmeyen şirketler saptanacak.
60 NOKTADA DENETİM

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı'nın katkıda bulunduğu inceleme, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kırıkkale, Batman, Trabzon, Antalya, Artvin, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale, Mersin, Gaziantep, Hatay, Mardin ve Samsun'da 60 noktada yapıldı. Perşembe sabahı başlayan denetimde TÜPRAŞ'a ait rafineriler ile Petrol Ofisi, Opet, Total, Akpet, Alpet, Shell, BP, Petline, Molpet, Delta, Energy, Elf, Turquaz ve diğer kuruluşların antrepo ve depolarına giden denetim elemanları tespitlerde bulundu.

ÇAPRAZ SORGU YAPILACAK

Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonda, şirketlerin akaryakıt satışları ve alış fiyatları ile ilgili tüm bilgi ve belgeler toplandı. Baskında alınan bilgi ve belgeler, şirketlerin vergi beyanları ve martta yapılan operasyondaki bilgiler ile karşılaştırılacak. Şirketler Maliye denetim elamanları tarafından çapraz sorguya alınacak. Böylece, şirketlerin akaryakıtı kaç paraya aldığı ve bunu kaça sattığı tespit edilecek. Ayrıca kayıt dışı akaryakıt satışı olup olmadığı da tespit edilecek. Sorgulamanın ardından da, şirketlere vergi başta olmak üzere birçok ceza kesilecek.


Marker'a özel önem

Denetim çalışması öncesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) işletmelerin yıl içinde aldıkları marker rakamları da istendi. denetimde marker kaçağı olup olmadığı da ayrıca incelendi. Bu çerçevede firmalardan marker projeksiyonları alındı. Akaryakıt sektöründe mart ayında da geniş çaplı bir denetim yapıldığına dikkat çeken bir maliye yetkilisi, "Bu denetimde markere özel bir önem verdik. Akaryakıt sektörünü bütün yönleriyle incelemiş olacağız" şeklinde konuştu.