TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, Şanlıurfa'da düzenlenen bir toplantıda, 35 yıl önce erkek çocuk doğurmak için hamile kalan ve ardından yaşamını yitiren annesini anlattığı sırada gözyaşlarını tutamadı. Eliyle gözyaşlarını silen Kotan, “Çocuğun cinsiyeti babadan geliyor. Artık bu ülkede, geleneksel yapıya değer vererek sağlıklı evlilikler yapılmalı. Artık insanlar erkek çocuğu için anneleri kaybetmemeli” dedi.

2009 yılında kurulan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun 4 üyesi çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya geldi. Sabah saatlerinde kenti dolaşan AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit başkanlığındaki komisyon üyeleri, öğleden sonra bölgede yaşanan sorunlarla ilgili olarak kamu kuruluşları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Valilik Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan başkanlığındaki toplantıya, Komisyon Başkanı Güldal Akşit'in yanı sıra, AK Parti milletvekilleri Fatma Salman Kotan, Safiye Seymenoğlu, Mustafa Hamarat ve Çağla Aktemur Özyavuz katıldı. Komisyon Başkanı Güldal Akşit, bölgede yaşanan sorunları yerinde görmek ve bilgiler almak üzere geziler yaptıklarını ifade ederek, “Komisyon olarak yapacağımız incelemelerin ardından, kadın erkek eşitliğinin önündeki engellere yasal düzenlemeler getirilmesi için raporlar hazırlayacağız” dedi.

MİLLETVEKİLİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Akşit"in ardından söz alan komisyon üyesi AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, annesini erkek çocuk sahibi olma uğruna kaybettiğini söyledi. Kotan, doğan çocuğun cinsiyetini erkeğin belirlediğini yıllar sonra öğrendiğini, halen birçok insanın cinsiyeti kadının belirlediği şeklinde yanlış inancını sürdürdüğünü ifade etti.

2 kız kardeş olduklarını ve annesinin doktorların tehlikeli uyarısı yapmasına rağmen erkek çocuğu doğurmak için 3'üncü kez hamile kalıp hayatını kaybettiğini anlatan Kotan, gözyaşlarına hakim olamadığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ben annemi erkek çocuk isteği için kaybettim. Annem öldüğünde çok duygusal anlar yaşadım. Şu an 40 yaşında milletvekiliyim. 2 kız sahibi olan ve "3'üncü çocuğu erkek olsun" diyen annemi kaybettim. 40 yaşındayım ve annemin acısını halen yaşıyorum. Fakat yıllardır yörede insanlarımız ve inanışlar maalesef değişmiyor. Sadece erkek çocuk isteği değil, berdel ve diğer gelenekler de değişmiyor. Üstelik berdel evliliklerinde sadece kadın değil erkeğin de hayatı kararıyor. Bölgeyi biliyorum, insanın içini acıtan konular artık konuşulmalı ve Meclis'te gündeme gelmeli. Bundan dolayı komisyon olarak araştırmalar yapıyoruz. Belki çıkaracağımız yasal düzenlemeler, uygulamalar yeterli olmayacak. Yasal zeminde yeterli olacak ama günlük hayata geçmesinde istediğimiz düzeyi yaşayamayacağız. Fakat bunların konuşulur olması bile önemli. İnsanların çocuk cinsiyetinin anneden gelmediğini bilmesi önemlidir. Bu komisyonu oluşturduğumuzda, komisyon üyemiz olan bir erkek milletvekilimiz çocuğun cinsiyetinin babadan geldiğini sonra öğrendi. Bu yönde toplumda duyarlılık oluşmasını arzuluyoruz. Çocuğun cinsiyeti babadan geliyor. Artık bu ülkede, geleneksel yapıya değer vererek sağlıklı evlilikler yapılmalı. Artık insanlar erkek çocuğu için anneleri kaybetmemeli.”

Kotan, sesi titreyerek yaptığı konuşmasının son bölümünü tamamlayamayarak gözyaşına boğuldu. Salonda duygusal anlar yaşanmasına yol açan Kotan"ı, diğer milletvekilleri ile Vali Nuri Okutan teselli etti.

Gözyaşlarını eliyle silen Kotan ise, çok duygulandığını ifade ederek salonda bulunanlardan özür diledi. Duygusal havaya bürünen toplantının kalan bölümü basına kapalı olarak gerçekleştirildi.