Darbeleri meşru gösteren sözlerine tepkiler sürerken ünlü tarihçiye verilmesi düşünülen TBMM Onur Ödülü de tehlikeye girdi...Tarihçi İlber Ortaylı'nın darbeleri meşru gösteren sözlerine tepkiler devam ederken, Ortaylı'ya verilmesi düşünülen TBMM Onur Ödülü de tehlikeye girdi.

AK Partili milletvekilleri, darbeyi öven birisine bu ödülü vermenin mümkün olmadığını ifade etti.

TBMM Başkanvekili, TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Nevzat Pakdil, yaptığı açıklamada, TBMM Onur ve TBMM Üstün Hizmet Ödülleri için yapılan başvuruların devam ettiğini söyledi.

TBMM 2010 yılı Onur Ödülü ile ilgili başvuruların 22 Şubat bitimine kadar devam edeceğini kaydeden Pakdil, bugüne kadar her hangi bir isim üzerinde uzlaşmanın olmadığını açıkladı.

AK PARTİLİLER ORTAYLI'YI ÇİZDİ

AK Partili milletvekilleri ise ilk etapta Ortaylı'nın isminin bu ödüle layık olabilecekler arasımda olabileceğini düşündüklerini ancak bu aşamadan sonra aday göstermenin imkansız olduğunu dile getirdi.

Milletvekilleri, Ortaylı'nın son çıkışı ile bu şansını tamamen kaybettiğini kaydetti.

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı, Meclis iradesini yok sayan ve askere darbe kapısını açan sözleri nedeniyle gündeme gelen İlber Ortaylı'ya TBMM Onur Ödülü verilemeyeceğini açıklamıştı.

Dağı, şunları dile getirmişti: "Aydınların, Türkiye'nin demokratikleşmesine özellikle sahip çıkması gerekirken, Ortaylı gibi birinin, Meclis ve halkın iradesini yok sayan açıklamasını esefle karşıladım. TBMM'nin açık olması halkın iradesini temsil ediyor. Demokrasi, evet zahmetli bir iştir. Aydınların öncelikle bu zahmete katlanması gerekir. Yoksa konjonktürel olarak dalgalanan ve sürekli farklı konjonktürlerde ve farklı ifadelerde bulunan insanların bu ülkeye faydasından çok zararı olduğunu düşünüyorum. Ortaylı'nın bu çıkışı beni şaşırtmadı. Eğer Ortaylı aday olursa şerh koyacağım." -vatan