Çoban, kendi partilisinin sözleri için Bunun yeri tabi burası değil. Biz nezaketen bayramınızı kutluyoruz" dedi.
 
Ziyarette DSP Genel Saymanı Yüksel Erdoğan bayramların küskünlerin barışma zamanı olduğunu hatırlatarak, "Biz de DSP olarak 2001 yılındaki krizle Türk halkını küstürdük. Ben bugünkü DSP’nin yetkili bir kişisi olarak o gün ki yöneticilerimiz adına 2001 kriziyle yarattığımız sıkıntıdan ötürü halkımızdan özür diliyorum" dedi.
 
DSP heyeti Genel Sayman Yüksel Erdoğan’ın başkanlığındaki heyet ile AKP’ye geldi. Ziyarette konuşan Erdoğan, bayramın yaşanan terör saldırıları ve deprem nedeniyle buruk geçtiğine vurgu yaptı. Erdoğan kurban bayramı olması nedeniyle hayvancılık teşviklerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunurken, hükümetin teşviklerini desteklediklerini ancak yanlış uygulandığını söyledi. Nakit teşviklerde bazı vatandaşların hile yaptığına değinen Erdoğan, "Büyükşehirlerde oturan bir takım uyanıklar köylere giderek komşusunun hayvanlarını gösterip kredi alıp bunu Volkswagen ve Peugeot arabalarda kullanabiliyor. Bunun yerine daha isabetli projeler geliştirilerek Türk hayvancılığı öldürülmemeli geliştirilmeli" dedi. Yüksel Erdoğan, hayvancılığın geliştirilmesi için bir proje hazırlıkları olduğunu bu noktada hükümeti eleştirmekle kalmayıp destek vereceklerini sözlerine eklerken "Bizim gidip Avrupa’dan kurbanlık getirip Türk halkına Avrupa’nın kurbanını kestirmemiz Türkiye adına talihsizlik oluyor. En kısa sürede canlandırmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.
 
 
-"TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUZ"-
 
Yüksel Erdoğan konuşmasında bayramların küskünlerin barıştığı kırgınlıkların giderildiği dönemler olduğuna da vurgu yaparken Türk halkından kriz döneminde yaşananlar için özür diledi. Erdoğan şunları kaydetti:
 
"Biz de DSP olarak 2001 yılındaki krizle Türk halkını küstürdük. Ben bugün ki DSP’nin yetkili bir kişisi olarak o gün ki yöneticilerimiz adına halkımızdan özür diliyorum 2001 kriziyle yarattığımız sıkıntıdan ötürü. Aslında kriz bir Anayasa atma krizi değildi. Kökü 1994 yılında Tansu hanımın attığı yüksek faiz ve sabit kura dayalı bir sistemle krizin tohumları atılmıştı. Buna ilaveten dönemin hazine Müsteşarının icat ettiği repo denen afyonu bu ülkenin halkına uyguladılar işadamlarına uyguladılar. Bu ülkenin iş adamları girişimcileri akşam saat 5’te yatar işyerini kapatırken devlete parayı verip sabah kahvaltısında da para kazandılar. Bu sistem 2001 yılına kadar geldi ve krizle sonuçlandı. Tabi bu işe bizim dönemimizin Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarı da olumsuz katkılar sağladı. Onun en büyük hatası da Nerden Buldun Yasası diye bir yasa çıkarmaya kalktılar. Bu yasa ile paranın yurt dışına kaçıp tekrar Türkiye’ye gelmesi faizlerin artmasına neden oldu. Gazi Erçel’in piyasaya gerekli nakit akışını vermemesi 2001 krizinin sebepleri arasında yer aldı. Krizin asıl tohumları da 1994 yılında ekilmişti. Bizim dönem Maliye Bakanı ile Hazine Müsteşarımızın yaptığı katkılar da tuz biber oldu ve 2001 krizini yaşadık. Fakat bugüne kadar bunun düzgün bir analizini yapan da pek ortaya çıkmadı. Ben bugün o dönem için Türk halkına verdiğimiz yaşattığımız o krizden ötürü Türk halkından özür diliyorum. Partimizin kapıları Türk halkına sonuna kadar açık. Bizler halkımızı kucaklamak istiyoruz. Bayramlar bir barışma vesilesi ise kırılan halkımızla barışmak tekrar DSP’de onları görmek istiyoruz."
 
-O İSİMLER ŞU AN ANAMUHALEFET PARTİSİNDE-
 
AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ise Erdoğan’ın bu sözleri üzerine özeleştiri yapmanın bir erdem olduğunu söyledi. 2001 krizinin Türk ekonomisinin kronik problemlerinin bir patlaması olduğuna değinen Denemeç, "Tabi bunlar bu dönemde büyük ölçüde aşılmıştır ama sizin ifade ettiğiniz kriz içerisinde bir takım önemli rolleri oynayan insanlar da bugün siyasette anamuhalefet partisi içerisinde yer almakta. Tabi demokrasilerde halkın tercihleri her zaman öndedir. Mutlaka bu yerine gelecektir. Bu doğrultuda siyasi partiler karar verip o insanları aday yapmışlardır. Şu an anamuhalefet partisidir" dedi.
 
Öte yandan Denemeç Erdoğan’a DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit’in ölüm yıldönümü için CHP’nin düzenlediği anma etkinliklerini hatırlatması üzerine Erdoğan "Biz de kabristan ziyaretine gittik.Ama basın CHP’yi ön plana çıkarmak için DSP’yi görmemezlikten geliyor" dedi.
 
PARTİLİLER ARASINDA GERGİNLİK
 
Bayramlaşma sırasında söz alan DSP heyetinden Disiplin Kurulu üyesi Osman Çoban’ın sözleri partililer arasında şaşkınlık yarattı. Çoban bu ziyaretin bayram nedeniyle yapılan bir nezaket ziyareti olduğunu belirtirken "Tabi sayın başkanım daha çok kendimize dönük ve size dönük eleştiri ve özeleştirilerde bulundu. Bunun yeri tabi burası değil. Biz nezaketen bayramınızı kutluyoruz" dedi. Ayrıca Çoban’ın isim bilgilerine ilişkin basın mensuplarının Yüksel Erdoğan’a yönelttiği sorular da yanıtsız kaldı. Erdoğan konuşanın kim olduğunun sorulması üzerine "Tanımıyorum" dedi.
 
-CHP HEYETİ İLE BAYRAMLAŞMA-
 
AKP’yi daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcıları Atila Emek ve Ayten Kayalıoğlu’dan oluşan heyet ziyaret etti. Emek, buruk bir bayramın yaşandığını belirterek, bayramın tüm millete hayırlar getirmesini dilerken, ülkenin yaşadığı sorunları birlik ve beraberlik içinde aşılacağına olan inancını da dile getirdi.
 
AKP Genel Başkan Yardımcısı Denemeç de ziyaretleri nedeniyle CHP heyetine teşekkür etti. CHP’li Emek’in verdiği mesajlara katıldığını ifade eden paylaşmanın önemine işaret ederek, "Bayramlar da acıların paylaşılarak hafiflemesinde önemli günlerdir" diye konuştu.