AK Parti , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da katılımıyla bu akşam Türkiye'deki yabancı büyükelçilere vereceği iftar için, iki ülkeye davet göndermedi; Suriye ve İsrail .

Her iki ülkenin de Türkiye'deki temsilcilik seviyesi, İsrail'le Mavi Marmara krizinin ardından 2. katip düzeyine indirilmişti. Suriye ile ise Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kendi halkına karşı izlediği şiddet nedeniyle, Ankara'daki Büyükelçiliği'nin boşaltılması resmen istenmişti. Şu anda Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği faal değil. Suriye, Türkiye'de sadece İstanbul Başkonsolosluğu aracılığıyla temsil ediliyor.

Ak Parti iftarına, Türkiye'de görev yapan ne İsrailli ikinci katip, ne de Suriye'nin İstanbul Başkonsolosu ise davet edilmedi. Böylece, Ak Parti'nin her iki ülkeye karşı koyduğu tavır, bir de iftar daveti aracılığıyla gösterilmiş oldu.

İSRAİL İKİ YILDIR DAVETLİ DEĞİL, SURİYE İLK KEZ

İsrail, son iki yıldır Ak Parti'nin Büyükelçiler için geleneksel olan iftarına davet edilmiyor. 2010 yılında İsrail'in o dönemde, halen Ankara'da görevde olan Büyükelçisi Gaby Levy davet edilmemişti. Geçen yıl, diplomatik ilişki düzeyi düşürülmüş, yine İsrail'den hiçbir diplomata Ak Parti'den iftar davetiyesi gitmemişti.

Suriye için ise bu yıl bir ilk; Suriye Büyükelçisi Ak Parti tarafından bundan önceki iftarlara davet edilmişti. Bu yıl ise, Suriye'ye hiçbir davet gitmedi.

Ak Parti Genel Merkezi'nde bu akşam yapılacak iftarda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Büyükelçilere hitaben konuşma yapması bekleniyor.