Elitaş, TBMM'de biriken tasarıları bir an önce yasalaştırmak istediklerini belirtirken, Anayasa değişikliğiyle genel seçim ve yerel seçim tarihlerinin de değiştirilebileceğini söyledi. Ancak Seçim Kanunları'ndaki değişikliğin Anayasa'nın 67. maddesine göre 1 yıldan önce yürürlüğe giremediğini anımsatan Elitaş, 'İktidar ve muhalefet anlaşırsa, geçici madde konarak bu hükmün o yılkı seçimde uygulanmayacağı hükme bağlanır ve sorun aşılır' dedi.

Elitaş, kış ayına rastlamaması için normalde 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimin 6 ay öne çekilerek 2013 Eylül sonu Ekim başı gibi yapılmasını istediklerini vurguladı ve 'Yani mahalli idari seçimlerin beş yılda bir Eylül ya da Ekim aylarında yapılmasını istiyoruz. Ancak bunu yapabilmemiz için muhalefetin destek vermesi gerekiyor. Çünkü AK Parti'nin sayısal olarak bunu tek başına yapma durumu yok' dedi. 7 Haziran 2015'de yapılacak genel seçimin de takvimini değiştirmek istediklerini kaydeden Elitaş, genel seçimlerin 4 yılda bir değil, daha önce olduğu gibi beş yılda bir yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

SEÇİMLER BİRLEŞEBİLİR

Elitaş, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin 367 kararı nedeniyle kilitlendiğini, o dönemde ANAP'ın başında olan Erkan Mumcu'nun '4 yılda bir seçim yapılsın' şartını getirdiğini anımsatarak, şöyle devam etti: 'Mumcu'nun diretmesi üzerine o zaman 'evet' demek zorunda kaldık. Ama ülkede istikrar için seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını doğru buluyoruz. Genel seçim ve yerel seçim birlikte de yapılabilir. Buradan muhalefete çağrı yapıyoruz.'
Kaynak: Akşam