Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 1 Ekim’de Meclis’e sunacağı “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Taslağı”nı dün ilk kez baro başkanları ile değerlendirdi. Şahin, toplantıyı açış konuşmasında, “Hedefimiz, 1 Ekim’de parlamento açıldığı zaman bütün çalışmaları tamamlayalım, ‘biz hazırız’ diyelim. Tam demokratik tam laik ve hukuk devleti olacaksak kadınsız olmaz. Tek kanatlı kuş uçmaz, tek bacaklı atlet koşamaz” dedi. Basına kapalı toplantıda başkanlar, Şahin’e, baroların taslakta yer alıp sisteme enterge edilmesini, şiddet suçlarında baroların kurumsal müdahil olmasını önerdiler.
 
Gelincik Projesi model olsun
 
Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu, 4,5 aydır yürüttükleri Gelincik Projesi’nin model olmasını, barolar bünyesinde aile içi şiddetle mücadele merkezleri ve Kadını Şiddetten Koruma ve Yardım Fonu kurulmasını önerdi. Bir baro başkanı taslakta şiddet uygulayan kocaya karşı sadece polis eliyle tebligatın yeraldığı, bütün usullere yer verilip tebligatın kolaylaştırılmasını, nafaka gibi kararların SMS’le tebliğini önerdi.
 
Koruma fonu kurulsun
 
Feyzioğlu, toplantıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Kadına karşı şiddetle mücadelede baroların çok aktif olarak yeralması gerekiyor. İnsanlar savcıdan önce baroya geliyor. Baroların taslakta özel olarak yer alması gerektiğini söyledik. Sayın Bakan bu görüşümüze katıldı. Barolar hem hukuki desteğin verilmesinde hem sistemin işleyişinde görev yapacak kurullarda yer almalı. Kadına karşı şiddetle mücadelede görev yapacak avukatlar için bakanlık kanalıyla fon kurulmalı. Bu fondan Türkiye Barolar Birliği kanalıyla barolara para aktarılmalı. Tüm barolar bünyesinde ‘Aile içi şiddetle mücadele merkezleri’ kurulup, 155 polis imdat gibi Türkiye’nin her yerinden tek numara ile bu merkezlere ulaşılabilmeli. Şiddet uygulayan kocaya karşı elektronik kelepçe gibi tedbirler de en etkin barolar kanalıyla uygulanır. Sayın bakan tüm bu önerilerimize sıcak bakıyor.”
 
Hürriyet