Sağlık Bakanlığı"nın yayınladığı Aile Hekimliği Ücret Yönetmeliği"nin aile hekimleri için huzursuzluk kaynağı olduğunu savunan Sağlık-Sen, “Devlet tüm aile hekimliklerini A sınıfı standartlara kavuşturmalıdır” talebiyle Danıştay"a dava açtı.

Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen, Aile Hekimliği Ücret Yönetmeliği"nin pek çok hükmünün iptali talebiyle Danıştay"a başvurdu. Sağlık-Sen"den yapılan açıklamada, Aile Hekimliği Ücret Yönetmeliği"nin birinci basamak sağlık hizmetlerinin niteliğini artırma hedefiyle çelişen, çalışanlar üzerinde baskı kuran, vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanma düzeylerini farklılaştıran düzenlemeleri içerdiği vurgulandı.

Sağlık-Sen"in Danıştay"a açtığı davada iptalini istediği hükümlerin başında aile hekimliklerini sınıflandıran düzenleme geliyor. Dava dilekçesinde, aile hekimliklerinin A, B,C,D şeklinde sınıflandırılmasının, vatandaşların da farklı nitelikte sağlık hizmeti alması anlamına geleceğine dikkat çekilirken, bu durumun Anayasa"nın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği ileri sürüldü. Dava dilekçesinde “Tüm vatandaşların A sınıfı hizmet almaya hakkı vardır. Devlet tüm aile hekimliklerini A sınıfı niteliğe kavuşturarak aile hekimlerine teslim etmelidir” denildi.

-“ÇALIŞANLAR MEVZUAT KISKACINDA”-

Aile sağlığı çalışanlarının haklarının yönetmelikle “tırpanlandığını” öne süren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, izin ve raporlu geçen dönemler ile ilgili 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan pek çok haktan, aile sağlığı çalışanlarının muaf tutulduğunu söyledi. Kaçar, aile sağlığı çalışanlarının sözleşmesinin feshi ile ilgili koşulların da çalışanlar üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, Danıştay"a açtıkları davada yönetmelikte geçen bu ve benzeri pek çok hükmün Anayasa ve ilgili yasalara aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle iptalini istediklerini kaydetti.

Kaçar, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin, ülke genelinde birinci basamak hizmetlerinin niteliğini üst düzeye taşıyabilecek, çalışanların ise mesleki motivasyonlarını güçlendirecek şekilde yeniden ele alınması çağrısında da bulundu.