Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası ile ilgili yürüttükleri çalışma konusunda, ''Profesörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışmasının önünü açacağız. Sadece üniversitelerde görevli olanlar değil, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli profesörler de SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabilecek'' dedi.

Akdağ, evinin yakınındaki Beştepe Aile Sağlığı Merkezi'ni ziyaret ederek, aile hekimi Dr. Gönül Kaya ile tanıştı.

Burada aile hekimliği uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Akdağ, aile hekimiyle ilk kez bir araya geldiğini belirterek, ''Öksürdüğüm için geldim'' diye espri yaptı.

Sistemin esasının, önce aile hekimine uğrayıp, gerektiğinde bir hastaneye sevk üzerine kurulu olduğunu anlatan Akdağ, birinci basamak olarak bu kurumlardaki sağlık hizmetinin ücretsiz olduğunu, hastanelerde ise muayene katkı payı ödendiğini hatırlattı.

Aile hekiminin çözüm bulabileceği konularda bu kurumlara müracaat edilmesinde yarar bulunduğunu ifade eden Akdağ, bu uygulama öncesinde birinci basamağa müracaat yüzde 30-40 civarındayken bu sistemde yüzde 50'nin üzerine çıktığını, bu oranda daha da artış beklediklerini söyledi.

''Artık aile hekimimiz ile yakın irtibat halinde olacağız. Çocuklarım ve eşim ihtiyaç olduğunda buraya gelecek'' diyen Akdağ, yenidoğan, aşı ve hamile takibinin bu birimlerce yürütüleceğini söyledi.

Bu sistem öncesinde sağlık ocaklarında hekim seçme hürriyeti olmadığını, bu uygulamada ise isteyenlerin aile hekimlerini değiştirebileceğini anlatan Recep Akdağ, hekim değişikliğinde hastanın bilgilerinin yeni doktoruna aktarılacağını kaydetti.

Bir soru üzerine, sağlığıyla ilgili bilgileri aile hekimine ulaştıracağını ifade ederek, hastalarla ilgili bilgilerin gizliliğinin esas olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, kişilerin oturduğu ya da çalıştığı yere yakın bir aile hekimi seçebileceklerinin altını çizerek, ''Aile hekimini değiştirenlerin oranı yüzde 1-3 arasında. Bu da hekimlerimizin işini iyi yaptığının göstergesi'' dedi.

Adres değişikliği halinde kişilerin taşındığı yere yakın bir aile sağlığı merkezine başvurarak yeni bir aile hekimi seçebileceklerini bildiren Akdağ, yeni aile hekiminin bu değişikliği, kişinin önceki aile hekimiyle il sağlık müdürlüğüne bildirmesi gerektiğini söyledi.

Akdağ, 13 Aralık itibariyle tüm Türkiye'de uygulamanın başladığını, sistemin yeni olmasından kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşanabileceğini ifade ederek, yaşanan gelişmelere paralel olarak sistemde değişiklikler yapılabileceğini belirtti.

Bir soru üzerine, bir aile hekimine kayıtlı hasta sayısı için 4 bin rakamının üst sınır olarak belirlendiğini, ancak Ankara'da ortalamanın 3 bin 550 olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, ''Bir kişi, başvurduğu hekimin hasta sayısı 4 bin olduğu için aile hekimsiz kalacak değil. Başka bir hekime gidip kaydolabilir. Aslında 4 bin sayısı bile fazla ama ülkemizde hekim sayısı yetersiz olduğu için bunu kabul etmek zorunda kaldık. Doktor sayısı artıkça bu sayı da elbette düşecek'' dedi.

Akdağ, kişilerin aile hekimlerini Sağlık Bakanlığının internet sitesinden ya da en yakınlarındaki aile sağlığı merkezine başvurarak öğrenebileceklerini de bildirdi.

Bir başka soru üzerine ise Bakan Akdağ, aile hekimliği sisteminde hedeflerinin, sağlık hizmetinde ilk başvuru yeri olarak aile hekiminin benimsenmesi olduğunu belirterek, vatandaşların özellikle son zamanlarda acil servislere başvurularında artış gözlendiğini, bunun, hem durumu gerçekten acil olan hastaların durumunu hem de hekimlerin işini zorlaştırdığını belirtti.

-GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDEKİ OLAY-

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kazan dairesindeki arızadan kaynaklanan olayla ilgili bir soru üzerine Akdağ, buradaki ısıtmayla ilgili problemin 3-5 saatte giderildiğini, basına yansıyan görüntülerin de o sırada alındığını bildirdi.

Çekimlerde yer alan hastanın başka bir odaya nakil önerisini kabul etmediğini anlatan Akdağ, soruşturmanın sürdüğünü, bunun sonucuna göre hareket edileceğini söyledi.

''Tam Gün Yasası ile ilgili yeni düzenlemenin ne olacağı?'' sorusu üzerine de Akdağ, bununla ilgili 3-4 maddelik yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ek ödemelerle ilgili hükümlerin bir torba yasaya konulabileceğini, kamudaki hekimlerin dışarıda görev yapmalarıyla ilgili düzenlemeler konusunda da muhalefet partileri ile bir uzlaşma arayışı içinde olduklarını bildiren Akdağ, ''CHP, MHP ve BDP'nin grup başkan vekilleri ile görüştüm. Bir anlaşmaya varırsak bu torba yasaya ifade ettiğim konuda 2 madde daha koyabiliriz. Anlaşamazsak ayrı küçük bir yasa olarak getirmeyi düşünüyoruz'' diye konuştu.

Bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını göz önüne alarak çıkaracaklarını anlatan Sağlık Bakanı Akdağ, ''Profesörlerin SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışmasının önünü açacağız. Aynı zamanda özgürce bilimsel araştırma ve inceleme yapabilmeleriyle ilgili hükümler de yer alacak. Sadece üniversitelerde görevli olanlar değil, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli profesörler de SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabilecek. Bu memleketin insanını muayenehanelere mahkum etmeyeceğiz'' bilgisini verdi.

Muayenehaneleri yasaklamak gibi bir niyetleri olmadığını vurgulayan Akdağ, ancak kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacağını, serbest hekimlerin önünde ise engel bulunmadığını belirtti.

Son zamanlarda bazı kadınlarda doğum kontrol haplarına bağlı gelişen rahatsızlıkların da hatırlatılması üzerine Akdağ, ''Doğum kontrol haplarının yan tesirleri olduğu eskiden beri biliniyor. Bugün de yaşananlar doğum kontrol haplarının bilinen yan etkileriyle ilgili. Esas olan şudur; doğum kontrol hapları mutlaka doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Bu alışkanlığı edinmek lazım'' diye konuştu.

Her ilacın yan etkisi bulunduğunu, bu nedenle ilaç kullanırken bunun göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Akdağ, gereksiz ilaç kullanmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.

-''ÇOK MEMNUN KALDIM''-

Daha sonra aile hekimi Gönül Kaya'nın odasında kaydını yaptıran Bakan Akdağ, aldığı hizmetten çok memnun kaldığını belirtti.

Kaya da kendisine kayıtlı 3 bin 700 kişinin yarıya yakınıyla bir araya geldiğini anlattı.

Öğrencilere dağıtılan aile hekimliğiyle ilgili bilgi formlarının çok işlerine yaradığını ifade eden Kaya, ''Bu, kişilerin aile hekimleriyle tanışmaları için iyi bir fırsat oldu'' dedi.

Kaya, kendisine günde 25-30 hastanın müracaat ettiğini, uygulama tanındıkça bu sayının artmasının beklendiğini söyledi.

AA