Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Muta Şahin konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Yasal dayanağı olmayan kredi kartı aidatları yıllardır kart kullanıcısı tüketiciden tahsil edilmiş; yıllık 1,2 Milyar TL olan gelirin bankalara aktarılması sağlanmıştır.

Yasal dayanağı olmadığı gibi tüketici hukukuna göre haksız şart sayılan kredi kartı aidatlarına itiraz eden tüketicilerin yaptığı başvurular Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri tarafından tüketici lehine sonuçlanmış, yüksek mahkeme kararları da tüketicinin haklılığını pekiştirmiştir.

Tüketiciler Birliği 14 Temmuz'da Tüketici Mahkemesi'nde açtığı tespit davası kart aidatının yasal dayanağının olmadığının ve mevcut yasal düzenlemelere aykırı olduğunun yargı kararı ile belgelenmesini arzu etmektedir.

Dava sonucu çıkacak yargı kararı ile birlikte kart aidatı için yargı süreci başlatılsa dahi her yıl yeniden tahakkukunu ortadan kaldıracak ve her tüketicinin bireysel mücadelesine gerek kalmaksızın aidat hukuksuzluğu sona erecektir.

Yargı süreci devam ederken tüketicinin kart aidatına karşı Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nde yaptığı itiraz başvurularının kabul edilmemesi hak arama sürecinin kesintiye uğratılması olup, yargı sürecini tıkamakla aidatların kabul edilmesi arzulanmaktadır. Sanayi Bakanlığı, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nde dilekçe reddini ortadan kaldırarak hak arama sürecini çalıştırmalıdır.

Yargı sürecinin geçit vermediği kart aidatlarına kılıf arayışları siyasi kanattan devam ettirilerek yasal hale getirilmek istenmektedir. Tüketiciler Birliği meşru zemini olmayan aidatların yasal hale getirilme çabalarına karşı her türlü girişimini gerçekleştirerek haksız kazancı engelleyecektir./yeni şafak