İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran İslam Devrimi'nin 32. yıldönümü dolayısıyla Tahran'daki Azadi Meydanı'nda yapılan törende yaptığı konuşmada, özgürlük ve adalet talebinin tüm dünyaya yayıldığını belirterek, Mısır ve Tunus'taki halk hareketlerinin başarıya ulaşması için bu ülke halklarından birlik olmalarını istedi.

''Hepiniz birlik olun, zalim güçlerden korkmayın, zafer yakındır'' diyen Ahmedinejad, Mısır ve diğer ülke halklarına hitaben, ''Özgür olmak, ülkeleriniz ve dünya siyasetinde söz sahibi olmak, yönetim biçimini ve idarecileri seçmek, tevhid ve adaleti talep etmek sizlerin hakkıdır'' dedi.

Bölgedeki halk hareketleri için başarı dileklerinde bulunan Ahmedinejad, bölge halklarından ümitli olamalarını istedi.

Mısır ve Tunus başta olmak üzere bölge halklarını içişlerine karışılmamasını da isteyen Ahmedinejad, yabancı güçlerin sözde dostluklarına ihtiyaç duymadıklarını kaydetti.

Ahmedinejad şunları kaydetti: ''Allah'ın izni, milletlerin uyanıklığı ve direnişi sayesinde bütün şeytani ve karmakarışık planlarınız boşa çıkacak. ABD ve siyonist İsrail'in olmadığı yeni Orta Doğu en kısa sürede şekillenecek ve zorba güçlerin burada yeri olmayacak. Sizler yolun sonuna geldiniz, özellikle son yıllarda yaptığınız katliamlarla tarihteki tüm katil ve yağmacıların yüzünü ak çıkardınız, ama bugün yolun sonundasınız.''

Batılı ülkelere, ''Siyonist İsrail rejiminin, bölge halklarına yaptığı ve yapmaya devam ettiği tüm zulüm ve katliamlara ortaksınız'' diyen Ahmedinejad, ''İsrail'i bütün kötülüklerin, cinayetlerin, çirkinliklerin ve düşmanlıkların asıl sorumlusu'' olarak tanımladı.

Ahmedinejad, Batılı güçlere hitaben, ''Bölge halklarına dayattığınız, fesadın kaynağı bu rejimi yine kendiniz ortadan kaldırın ve bölgeyi özgür bırakın. İki devlet önerisiyle siyonist rejimi kurtaracağınızı hayal ediyorsanız, hata yapıyorsunuz'' ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı, tüm engellemelere rağmen, nükleer enerjide de dönüşü olmayan bir yola girildiğini, İran'ın nükleer bir güç olduğu gerçeğinin kabul edilmesini istedi.

Ahmedinejad, İran'da son 32 yılda uzay ve havacılık, nükleer ve nano teknoloji başta olmak üzere bilim ve teknolojide kayda değer başarılara imza atıldığını sözlerine ekledi.

A.A.