İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin petrol ihracatını engellemek isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacağını söyledi.

Ahmedinejad, Venezuela televizyonuna verdiği demeçte çeşitli konularda açıklamalarda bulundu.

ABD ve AB'nin İran'ın petrol ihracatını da yaptırımlar kapsamına almak istemesine ilişkin soruyu cevaplayan Ahmedinejad, ''Sultacı güçler, İran'ın petrol akışını kesmek veya onun kontrolünü ele geçirmek istiyorlar. Ancak hiçbir zaman bu azularına ulaşamayacaklar'' ifadesini kullandı.

"Zorba ve sultacı güçlerin tüm siyasetlerini diğer milletlerin servetlerini sömürmek üzerine inşa ettiğini" savunan Ahmedinejad, ''Onlar, İran'ı baskı altına almak için devrimden beri tüm güçlerini seferber ettiler, ancak günden güne biz güçleniyoruz, onlar zayıflıyor'' dedi.

Ahmedinejad, "büyük güçlerin işbirliği yerine İran karşıtlığı yapmalarından mutlu olmadıklarını, ancak endişelenmediklerini" de söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili son raporunu da değerlendiren Ahmedinejad, ''İran'ın barışçıl nükleer enerji programıyla ilgili UAEK'nin raporu siyasi olup, hukuki değerden yoksundur'' diye konuştu.

UAEK'nin rapordaki iddialara dair hiçbir kanıt ve belge sunamadığını söyleyen Ahmedinejad, raporun asılsız iddialardan öteye bir şey ifade etmediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ülkesine yönelik olası bir saldırıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

''Sultacı güçler, İran'a zarar vermek arzusundalar, ama böyle bir fırsata sahip olamayacaklar. Bölgedeki durum ve İran'ın gücü dikkate alındığında, birilerinin saldırı emrini vereceğini sanmıyorum. Bu türden tehditler siyasi ve psikolojik baskı içindir.''

İsrail ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ahmedinejad, ''Dünyada en çok nefret edilen siyonist rejim ve onun başındakilerdir. Tarih, siyonistlerden daha mantıksız ve kültürsüz hiç kimseyi kaydetmemiştir'' ifadesini kullandı.

''Siyonist rejim, var olma felsefesini kaybetmiştir'' diyen Ahmedinejad, özgür bir dünyada siyonistlere yer olmadığını belirtti.


Ahmedinejad, ABD'ye ait insansız casus uçağının ele geçirilmesinin askeri alanda İran'ın ulaştığı noktayı gösterdiğini söyledi.

İran'ın bu uçaktan yararlanamayacağı ve gerekli bilgileri edinemeyeceği yönündeki ABD iddialarını değerlendiren Ahmedinejad, ''Bu uçağı ele geçirmesini bilen, ondan nasıl yararlanacağını da bilir. Amerikalılar bu iddialarıyla mutlu oluyorlarsa bırakın mutlu olsunlar'' dedi.

''Amerikalılar, yakında İran'ın yeni kabiliyet ve başarılarıyla tanışacaklar'' diyen Ahmedinejad, insansız uçak yapımı ve onların uzaktan kontrolü konusunda da kayda değer mesafe katettiklerini bildirdi.