- İrfandan yoksun bir kültür, sanat ve ahlaktan yoksun bir sporla hiçbir yere varamayız.

- Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır.

- Başarılarıyla birer sembol haline gelmiş sporcularımız, bu misyonlarına uygun hareket etmeli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gece eşi Emine Erdoğan ile birlikte Tarabya Köşkü'nde verdiği iftarda spor camiasına çok önemli mesajlar gönderdi.

Kültürü, sanatı, sporu belli kesimlerin tekelinde tutma saplantısının ülkeye hiçbir faydası olmadığı gibi, tam tersine bu tavrın her alanda üzüntü verici bir sığlığa yol açtığını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Teessürle belirtmem gerekir ki Türkiye'nin gücü ve kapasitesiyle kültür, sanat ve spor alanında bulunduğumuz yer uyumlu değildir. İrfandan yoksun bir kültür, sanat ve ahlaktan yoksun bir sporla hiçbir yere varamayız. Bu yaklaşımla bırakınız dünya çapında isimlere ve eserlere sahip olmayı, milletimizin asgari beklentilerini dahi karşılayamayız. Şimdi birileri hemen diyecek ki ‘Efendim siz devleti temsil ediyorsunuz, şikayet değil, icraat makamındasınız' bu sözün anlamı, ‘kültürü, sanatı, sporu niye yönetmiyorsunuz' ithamıdır. Bana göre bu da bir başka yanlış bakış açısıdır. Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yıllarda tüm sancılarına ve sıkıntılarına rağmen gerek tesisleşme gerekse mücadele bakımından, önemli mesafe kat edilen alanlardan birinin de spor olduğunu belirterek, eskiden sadece birkaç şehre mahsus olan büyük kapasiteli modern statlar, kapalı spor salonları, yüzme  havuzları, kayak pistleri ve diğer tesislerin bugün hızla Anadolu'ya yayıldığını kaydetti.

Bakanlık, belediyeler, valilikler ve kulüplerin el ele vererek bu  doğrultuda adeta bir seferberlik ruhuyla çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, bu güçlü alt yapı üzerinde gençleri tüm spor dallarında geleceğe daha bilinçli, daha  teknik, daha profesyonel hazırlama imkanının elde edildiğini anlattı.

‘İftihar verici'

Erdoğan, futbolun popülerliği veya kitleleri etkileme gücüyle en çok  konuşulan spor dalı olsa da basketbolda, voleybolda, güreşte ve diğer pek çok spor dallarında elde edilen başarıların iftihar verici olduğunu vurguladı.

Son zamanlarda atletizmde, halterde, jimnastikte elde edilen  başarıların bunun en güzel ifadesi olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu vesileyle son dönemde kazandıkları şampiyonluk kupalarıyla ülkemizi gururlandıran tüm kulüplerimizi ve sporcularımızı tebrik ediyorum. İnşallah ilk fırsatta şampiyon sporcularımızın hepsiyle bir araya gelecek tebriklerimizi bizzat kendilerine de ileteceğiz.

Sorumluluk bilinci

Başarılarıyla gençlerimiz arasında birer sembol haline gelmiş sporcularımızdan, bu misyonlarına uygun şekilde hareket etmelerini bekliyoruz. Siyasetçi de olsanız, sanatçı da olsanız, sporcu da olsanız milletin gönlünde yer edinmek öyle kolay değildir. Ama bir defa bunu başarmışsanız artık toplumsal bir sorumluluk da üstlenmişsiniz demektir. Bu sorumluluğu taşıyamayanlar, sadece kendilerine değil aynı zamanda temsil ettikleri sanat ve spor camiasının tamamıyla birlikte milletimize de zarar verdiklerini  bilmelidirler. Buradaki her bir kültür sanat insanı ve sporcu kardeşimin, ülkelerine ve milletlerine karşı sorumluluklarının bilincinde olduklarına inanıyorum.

‘Beklentimiz fazla'

Tabii ki bizim için önemli olan şu; sporcu, hepsinden öte sanatçı, sanatkâr bu ülkenin birliği beraberliği için en önemli bizim dinamik unsurlarımızdır. Dikkat ederseniz idealleşmede, ideal insan tiplerimiz hep buralardan seçilir. Siyasetçiden sanatçıdan, sporcudan bakarsınız gençlik kendine  idoller oluşturur. Onun için de sizlerden beklentimiz çok ama çok fazla. Gençlik idollerini arıyor sorusuna karşı, ben diyorum ki ‘Gençlik idollerini buldu.'  diyebilmeliyiz. Bu konuda rahat hareket edebilmeliyiz ki ülkemizin birliği beraberliği noktasında kimse bizi parçalayamasın. Çünkü birliği, beraberliği  yakaladığımız anda hiç endişe etmeyin Türkiye'yi kimse tutamayacaktır, Türk milletini kimse bölemeyecektir."

Erdoğan'ın davetine Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Genel Koordinatör Ömer Onan, Milli Takım menajeri Kerem Tunçeri, Beşiktaş ve Milli Takım coachu Ufuk Sarıca, Fenerbahçeli oyuncular Melih Mahmutoğlu ve Bobby Dixon ile Kerem Tunçeri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iftarda Fenerbahçe'nin başına geçmeye hazırlanan Aykut Kocaman ile bir süre sohbet etti, Türkiye Kupası zaferi için bir kez daha tebrik etti.