AYDINPOST HABER SERVİSİ/Murat Z. DEV-Aydın Valisi Kerem Al ve Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ziyaretleri ile kutlamalar başlarken, Valilik Makamına yapılan ziyarette Yılın Ahisi olarak körüklü çizme ustası Zeki Avcıoğlu seçildi. Atatürk Meydanına Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı, Aydın Ticaret Odası Başkanlığı, Aydın Sanayi Odası Başkanlıklarının çelenk koymasından sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

ahilik-haftasi-2011-(5).jpgAydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit yaptığı konuşmada, “Ahi kelimesi Arapça’da kardeş anlamına gelir. Genel olarak  da Ahilik birbirini seven, sayan, yardım eden, fakiri ve yoksulu gözeten, iş hayatında ahlaki kuralları esas alan esnaf ve sanatkarlardan oluşan bir teşkilattır. Ahi Evran, Anadolu’da Ahiliğin kuruluşunda en önemli rolü üstlenen kişidir. Amacı; kişilerin bir meslek ve sanat sahibi olmaları, bnu geliştirerek başkalarına muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamaktır. Bu amaç için esnaf ve sanatkarlar bir birlik altında toplanarak, mesleki ahlak, mesleki eğitim, üretici-tüketici ilişkileri ve denetim konularında etkinlik sağlanması amaçlanmıştır. Ahilik gençlerimize yaşamlarında cesaret, onur, yücelik, yardımseverlik gibi erdemleri kazandırarak, günümüzde ahiliğin 3 açık, 3 kapalı görüşü ışığında esnaflık anlayışını benimsemeleri sağlanmaktaıdr. Bu görüşlerden açık olanlar; eli açık(cömert olmak), kapısı açık(konuksever olmak), sofrası açık(aç geleni tok göndermek), Kapalı olanlar; gözü kapalı(kimseye kötü bakmamak), dili bağlı(kimseye kötü söz söylememek), beli bağlı(kimsenin ırzına, namusuna,haysiyetine ve şerefine göz dikmemek) olmaktır. Türk esnaf ve sanatkarlarımız; Ahi Evran görüşüyle görev ve sorumluluklarının bilinci içinde toplumun eğitim, kültür ve ekonomik düzeyini çağımızın gelişmişliğine uyumlu kılabilmek için, esnaf ve sanatkarlığın kıvanç ve gururla sürdürmete çalışmaktaıdr. Ancak; günümüzde bazı nedenlerden dolayı esnaf ve sanatkarlarımız yanına mesleği öğretebileceği, mesleğin, devamını getirebilecek yeni esnaf ve sanatkarları yetiştirmede zorluk çekmektedir. Nedeni de çırak bulamamalarıdır. Başta teknolojik gelişmeler olmak üzere pek çok nedenden dolayı, çoğu meslek yok olmuş, pek çoğuda yok olmaya yüz tutmuştur” dedi.

 
Akşit’in konuşmasının ardından mehter takımı eşliğinde, protokol, halk oyunları ekibi, öğrenci ve esnaf grubu Aydın Ticaret Odası önüne kadar yürüdüler. Burada ki mehter takımı ve folklor gösterileri ile kutlamalar son buldu. 
 
Saat: 14.00 ‘da İl Milli Eğitim Müdürlüğünce tespit edilen yerlere, Milli Eğitim Müdürlüğünce seçilecek ilköğretim okulları 8. Sınıf öğrencilerine mesleki tanıtım gezisi düzenlenecek. 
 
Kutlamalar, 23 Eylül 2011 Cuma, 27 Eylül 2011 Salı ve 29 Eylül Perşembe günü yapılacak olan gezi ve ziyaretler ile son bulacak. 
 
ahilik-haftasi-2011-(3).jpg
 
ahilik-haftasi-2011-(4).jpg
 
ahilik-haftasi-2011-(6).jpg
 
ahilik-haftasi-2011-(7).jpg