Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit,Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Haluk Uysal, Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, kurul üyeleri ve bu yıl Aydın'ın Ahi"si seçilen Aydın Alkış Vali Hüseyin Avni Coş"u makamında ziyaret etti. Heyete Aydın Vali Yardımcısı Halis Peker de eşlik etti.

Ahilik anlayışı içinde mesleklerini icra eden tüm herkesin haftasını kutlayan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Anadolu"nun vatan olmasında da "Eşyaya teslim olmayan ahlak" olarak tabir edilen Ahilik kültürünün büyük payı olduğunu söyledi. Her zaman esnafın yanında olduklarını ve Aydın Valiliği olarak esnafa büyük önem verdiklerini kaydeden Vali Hüseyin Avni Coş “Anadolu"nun bizim için yurt olmasında Ahilik kültürünün çok büyük payı vardır. Ahiler sayesinde Anadolu"da yaşayanlar Türk ve Müslüman geleneklerini kabul etmişlerdir” dedi.

“GÜNÜMÜZDE MİLLİ BİRLİĞİN SAHİP ÇIKILMASINA ÇOK İHTİYAÇ VAR”

Bugün adı esnaf ve sanatkar olan geçmiş dönemdeki Ahilerin varislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Aydın valisi Hüseyin Avni Coş, “Şimdi de "Milli Birliğin" sahip çıkılmasına çok ihtiyaç var. Ahilerin bu konuda gerekli katkıyı sağlayacağına inancım tamdır. Bana göre toplumun can damarı esnaftır. Bu can damarı tabirini özellikle kullanıyorum. Bu damar sağlıklı şekilde çalışabilirse vücut diyebileceğim ülke sağlıklı kalır. Bu nedenle esnafa büyük önem veriyoruz” dedi.

“KENDİ DEĞERLERİMİZİ BİLMİYORUZ”

Ziyarette esnaflar adına konuşan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Aşit, herkesin yönünün Avrupa"ya döndüğü günümüzde Avrupalıların da bir çok şeyi Türklerden öğrendiğini söyledi. Bugün Avrupa"da Ombusman adıyla anılan esnaflık kültürünün temelini Ahiliğin oluşturduğunu kaydeden Aşit, “Maalesef biz kendi değerlerimizin bilmiyoruz. Bundan yaklaşık 12 yıl önce bir bakanımızla Avrupa"ya esnaf ve sanatkarlarla ilgili bir ziyaret gerçekleştirdik. Fransa"da esnafın uygulamaları ve ahlaki ve vicdani değerleri heyetimiz tarafından çok hoş karşılandı. Onların Ombusman adını verdikleri bu oluşumun temelini sorduk. Fransız yetkili güldü ve "Bunun temeli sizin Ahi Evran tarafından oluşturulmuştur" ifadelerine yer verdi” diyerek Ahilik geleneğinin devam etmesini ve bunun için de esnafa gerekli desteğin verilmesini istedi. / iha