Ahilik Haftası nedeniyle yayınladığı mesajında Ahilik ilkelerinin toplumsal birliği daha güçlü bir şekilde oluşturacağını belirten Başkan Hulusi Akşit, "Bugün siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın her alanında şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olma ilkelerinin eksikliği gün geçtikçe daha da fazla hissediliyor. Ancak, şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olma ilkeleri Ahilik kültürümüzün temel taşıdır. Ahililik kültürü sistemine sahip çıkmakla, toplumdaki siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın tüm sorunlarını da çözmüş olacağız” dedi.

Ahi Evran-ı Veli"nin Ahilik Teşkilatını, Anadolu"da oluşan Türk Devleti"nin ekonomik anlamda kalkınmasını sağlamak amacıyla, akıl, ahlak-bilim ve çalışma prensibine dayandırarak, karşılıklı dayanışma, sevgi, hoşgörü temelleri üzerine kurduğunu iade eden Akşit, “Kültürümüze çırak-kalfa ve usta hiyerarşisi gibi düzenlemeler getiren Ahilik felsefesine yakın eğitim, önceden Esnaf odaları tarafından verilirken, bugün Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilmektedir. Hem teorik hem de pratik eğitime dayalı bu okullardan mezun olan çırak öğrencilerin tamamı iş bulabilmektedir. Örgün eğitimde eğitim dışı kalan öğrenci sayısı çok fazla iken, Mesleki Eğitim Merkezlerinden mezun olan öğrencilerin iş yeri açarak vergisini ödüyor, hem de ülkeye istihdam sağlıyor. Ahi Evran geleneğini devam ettirmeye çalışan ustaların yanında pratik yapan çocuklarımızın tamamı birilerinden istemek yerine üreten ve kazanan kişiler olmuştur” dedi.

Açıklamasında Ahilik kültürünün, akıl, bilim, çalışma ve ahlak unsurlarının bütünü olduğuna dikkat çeken Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit “Ahilik anlayış ve ruhu bugün de hayatımızın her safhasında bizlere yol göstermeye devam etmektedir. Ahilik felsefesini oluşturan ve buna hayat veren Ahilik teşkilatı, aynı zamanda, asırlar öncesinde filizlenen bir sivil toplum hareketidir. Mevlana, Yunus Emre ve Ahi Evran gibi düşünürlerin gençlere iyi anlatılması gerekiyor. Günümüzde toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Türkiye'de ekonomik ve sosyal kalkınmayı hızlandıracak olan tek sistem Ahiliktir” dedi./iha