Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şeker pancarı üretimi ve şeker pancarı eken üretici sayısının düştüğü, şeker pancarı fiyatlarının düşük olduğu, her yıl 450 ila 500 bin ton şekerin yurda kaçak olarak girdiği, kimyasal tatlandırıcıların şeker üretimine rakip olduğuna ilişkin eleştirilerin doğru olmadığını belirtti.

KOTA UYGULAMASI SAYESİNDE

Şeker Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren pancar şekeri üreticisinin, şirketler tarafından kendilerine tahsis edilen kota miktarında üretim yaptığını belirten Ergün, kota sayesinde ülke talebini karşılayacak düzeyde şeker pancarı ve şeker üretimi yapıldığını kaydetti. Ergün, böylece arz eksikliği veya fazlalığının olmadığını, pancar üretiminin de sürdürülebilirliğinin temin edildiğini belirtti.

GERÇEK ÜRETİCİ ETKİSİ

Ergün, 2009 yılında 200 bin civarında çiftçinin 18 milyon 170 bin ton pancar ürettiğini kaydetti. Pancar eken sayısının yarı yarıya azaldığını vurgulayan Ergün, pancar eken çiftçi sayısındaki azalmanın nedenini ise şöyle açıkladı:

“Önceki yıllarda şirketler tarafından yapılan ayni ve nakdi avanslardan yararlanabilmek için üreticiler, aile bireylerini ayrı bir üretici gibi gösteriyorlardı. Şimdi üreticilere yapılan doğrudan gelir ve mazot desteği ödemelerinde çiftçi olmayanların taahhüde alınmaması nedeniyle gerçek üretim yapan çiftçi sayısı ortaya çıktı.”


Tatlandırıcı ithalatı azaldı

Şekerle aynı tatlılığın sağlanabilmesi için şekerden 30-2500 kat daha az kullanılan ve bu nedenle de şekerden 15-17 kat daha ucuz olan kimyasal tatlandırıcıların, gümrük vergisi ödenmek suretiyle ithal edildiğini belirten Ergün, 2009 yılı temmuzunda ithal edilen kimyasal tatlandırıcı miktarının, 2008 yılına göre yüzde 70 oranında düştüğünü kaydetti. Ergün ayrıca, Sanayi Bakanlığı'nın pancar fiyatlarında belirleyiciliğinin olmadığını, pancarda da tek fiyat uygulamasının bulunmadığını belirterek, 2009 yılı şeker pancarı fiyatlarında, 2008 yılı kesin fiyatına göre şirketler ile üreticiler arasında yapılan mutabakatlar çerçevesinde, yüzde 3 ile yüzde 6,5 arasında değişen oranlarda artış sağlandığını söyledi.

Kotaya bağlı

Pancar şekeri üreticisi, Şirketler tarafından kendilerine tahsis edilen kotaya göre belirlenen ve sözleşmeye bağlanarak üretilmesi taahhüt edilen pancar miktarları ile üretilen miktarları tabloda incelendiğinde şeker kotalarındaki artışa bağlı olarak şeker üreticisi şirketler tarafından üreticilerden daha fazla şeker pancarı üretmeleri için taahhüt alındığı, yani üretimin arttıgı görülüyor./yeni şafak