Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Ayşe Duman, son dönemlerde doğal doğum bilincinin artmasıyla, çalışmalarını daha çok anne karnındaki çocuklara yapılan gereksiz müdahaleleri ve bunun getirisi olarak gereksiz sezaryenleri engellemek yönünde yoğunlaştırdığını söyledi.

Ayşe Duman, ''Bunu yaparken kadınlığın en özel deneyimi olan doğumu anlatıp, anne ve bebeği doğuma aktif olarak katarak, olayın keyfini çıkarmalarını sağlarken, bebeğin ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak adına hekim olarak üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum'' dedi.

Doğumu yaklaşan annenin, ilk heyecanlarının yerini, korkuların almaya başladığını gördüğünü ifade eden Duman, şöyle devam etti:
''Türkiye'de ve özellikle büyük şehirlerde sürekli karşımıza çıkan bu olunca, doğum korkusunun yaşanılmasının kaçınılmaz bir süreç olduğu zannediliyor. Sonra deniliyor ki, 'Anne çok zorlanırsa 2 dakikada sezaryen yaparız, olur biter'. Meslekte belli bir tecrübe ve doygunluğa ulaştığınızda artık yaptığınız işin keyfini yaşamak istiyorsunuz. Açıkçası ben istiyorum. Hele de işiniz yeni bir yaşamın doğuşuna şahit olmaksa... İşte ben de bu istekle sorgulamaya başladım; 'Anneler doğumdan neden korkuyor? Bu korkulardan kurtulsalar süreç nasıl işler?' diye. Hekim olarak mesleğimden beklentilerim, annelerin de doğumlarından beklentileriyle örtüştüğünde, doğum mucizesine tanıklık etmenin keyfini hep birlikte yaşıyoruz

AA