İtalyan otomotiv devi Fiat Grubu"nun sahibi Agnelli Ailesi, Gianni Agnelli"nin mirası üzerinde kapışırken, İsviçre"de ortaya çıkan 1 milyar Euro"luk hesap, İtalya"yı harekete geçirdi. İtalyan Gelir İdaresi, Agnelliler aleyhinde vergi soruşturması başlattı.


İTALYAN otomotiv devi Fiat"ın sahibi Agnelli Hanedanlığı, ailede yaşanan miras kavgasından sonra İsviçre bankalarındaki 1 milyar Euro için yapılan vergi soruşturmasıyla sarsıldı. 2003 yılında 82 yaşındayken hayatını kaybeden Gianni Agnelli"nin aileyi ikiye bölen miras davası, İtalyan Gelir İdaresi tarafından İsviçre bankalarındaki hesaplarla ilgili olarak başlatılan incelemeyle daha da ilginç noktaya geldi. İtalya"nın en büyük sanayi grubunu yaratan Agnelli Ailesi"nin yurtdışındaki 1 milyar Euro"luk (1.4 milyar dolar) mal varlığını İtalyan Vergi Dairesi"ne bildirmediği iddia ediliyor.

Sır gibi saklanan servet

İngiliz Financial Times gazetesinde, “İtalya, Agnelli"nin mirasına vergi soruşturması açtı” başlığıyla yer alana habere göre, 2003 yılında hayatını kaybeden Fiat"ın Onursal Başkanı Gianni Agnelli"nin varisleri arasındaki miras kavgasının vergi kaçakçılığı iddiasıyla açılan soruşturmayla daha da alevlendiğini yazdı. Haberde, “Başlatılan vergi soruşturmasının İtalya"nın en zengin sanayicisi olduğu için "Hanedanlık" olarak adlandırılan Agnelli Ailesi için bir utanç olduğu” yorumu yapıldı. Ailenin Gianni Agnelli"nin ölümüne kadar servetlerinin büyüklüğünü sır gibi saklamayı başardığı belirtilerek, 2007 yılında Gianni Agnelli"nin tek kızı olan Margherita Agnelli"nin açtığı miras davasının bu durumu değiştirdiği kaydedildi.

İtalya Gelir İdaresi Başkanı Attilio Befera, Agnelli"nin mirasıyla ilgili olarak yapılan incelemede, yurtdışında önemli miktarda mal varlığının tespit edildiğini hatırlatarak, bu mal varlığının vergi dairesine bildirilmediğini söyledi. Befera, geçen Çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada, Agnelli"nin mirasıyla ilgili davada kapsamında varisler tarafından verilen bazı belgelere göre İsviçre"deki banka hesaplarında 1 milyar Euro bulunduğunu belirterek, “Beyan edilmeyen bu kişisel mal varlığıyla ilgili olarak soruşturma açtık” dedi. Befera, bu vergi soruşturmasıyla ilgili daha fazla bilgi vermekten kaçındı.

170 bin İtalyan"ın serveti inceleniyor

FINANCIAL Times, Agnelli soruşturmasının İtalyan Gelir İdaresi"nin ülkenin en zengin 170 bin kişisinin yurtdışındaki servetleriyle ilgili olarak başlattığı incelemenin bir parçası olduğunu da yazdı. Gazete, İtalyan zenginlerin büyük bölümü komşu ülke İsviçre"deki bankalarda olmak üzere milyarlarca Euro"yu bulan servetlerini vergi avantajı nedeniyle yurtdışında tutuğunu belirtti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi"nin küresel kriz ortamında
ülke dışındaki bu sermayeyi çekmek için vergi affı hazırlığında olduğuna dikkat çekilen haberde, yasa taslağının henüz son şeklini almadığı belirtildi.

Vergi soruşturması Fiat"ı etkilemez

BAŞLATILAN vergi soruşturmasıyla ilgili olarak Agnelli Ailesi konuşmazken, Hanedanlığın çatı şirketi Exor tarafından Financial Times"a yapılan açıklamada, soruşturmanın Agnelli Ailesi"nin sahibi olduğu otomotiv üreticisi Fiat ile sanayi grubu Exor"u hiçbir şekilde etkilemeyeceği belirtildi.

Aile ikiye bölündü torun Elkann üzüldü

MARGHERITA Agnelli"nin açtığı miras davası karşısında, oğlu Fiat CEO"su John Elkann, “Bir oğul olarak annemin hareketi beni çok kederlendirdi. Söyleyecek söz bulamıyorum” açıklamasını yapmış, Margherita Agnelli"nin annesi Marella Agnelli de mirasla ilgili iddiaları ret etmişti. İtalyan Yüksek Mahkemesi, 2008 yılında Fiat"ın Agnelli"nin mirasını ilgilendiren davanın İtalya"da görülmesine karar verdi.

Kızı, 2007"de mirastaki mal varlığı eksik diye dava açtı

82 yaşında ölen Gianni Agnelli"nin tek kızı olan Margherita Agnelli de Pahlen, 2003"te hayatını kaybeden babasının veraset ilamı listesinin eksik olduğunu savunarak, 2004 yılında paylaşılan mirasın geçersiz olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Agnelli, mahkemeden babasının ölmeden önce kendisine miras olarak söz verdiği bazı gayrimenkullerin listede yer almadığını ve bunların ortaya çıkartılmasını talep etmişti. Babasını mal varlığının sadece Fiat Otomobil Fabrikaları olmadığını belirten Agnelli, veraset ilanındaki mal varlığının geçersiz olduğunu, babasının gayrimenkulleri ve nakit parasının daha fazla olduğunu savunuyordu. Agnelli"ye göre Hanedanlığın kasası olarak bilinen ve mirası yöneten İsviçreli Siegfrid Maron, tahmini değeri 3 milyar Euro olan miras hakkında varisleri eksik bilgilendirdi. / hürriyet