Abdi İpekçi"nin katili Ağca, 30 yıllık cezaevi hayatını sonlandırdı ve gözleri çakmak çakmak, sağ elini yumruk yaparak gazetecileri polis aracından selamladı.

MİLLİYET Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi"yi öldüren ve Papa 2. Jean Paul"ü yaralayan Mehmet Ali Ağca"nın 30 yıllık cezaevi hayatı dün sabah sona erdi. 52 yaşındaki Ağca, saat 9.20"de polise ait gümüş rengi Linea marka araçla cezaevinden çıkarıldı. Ağca, çıkışta aracın içinden yakınlarına ve gazetecilere yumruk sıkarak selam verdi. Emniyete ait üç araç ve bir minübüsün bulunduğu dört araçlık konvoya Ağca"nın yakınları ve basın ordusunun araçları da katıldı. Konvoy, güvenlik gerekçesiyle şehir trafiğine girmedi ve çevre yolundan GATA"ya ulaştı, Psikiyatri Kliniği"nde muayene edildi.

Kişiliği bozukmuş

Ağca"yı, GATA"da 6 kişilik bir Sağlık Kurulu muayene etti. Dört saat süren muayene sonucunda heyet, Ağca"ya, “Askerliğe elverişli değildir” raporu verdi. Avukatı Aboşoğlu, “Uzun süre cezaevinde kalmaktan kaynaklanan ileri derecede sosyal kişilik bozukluğu raporu verildi. Hiçbir fiziksel rahatsızlığı yok. Bu kadar uzun süre cezaevinde kalan herkes için aynı rapor verilir” dedi. Aboşoğlu, Ağca"nın sağlığının da moralinin de gayet iyi olduğunu bildirdi. Kardaşi Adnan Ağca da Hürriyet"e, “Sağlık Kurulu"nda muayene bittikten sonra bütün komutanlarla tek tek tokalaştı, hepsine, astsubaylara kadar teşekkür etti” dedi.
Ağca"nın cezaevinden Cebeci"de bulunan Ankara Asker Alma Bölge Başkanlığı"na getirileceği iddiası üzerine çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, burada da üs kurdu. Cezaevinden mavi eşofman üstüyle çıkan Ağca, GATA"da yakınlarının getirdiği takım elbiseyi giydi ve kravat taktı. Ağca, buradan 06 AK ...plakalı Mercedes minibüs ile çıkarak 5 yıldızlı bir otele gitti. Ağca, genellikle büyükelçiler ile konuk bakanlara tahsis edilen 23. kattaki suit odaya yerleşti. Odanın bir gecelik fiyatı KDV hariç 440 Euro (900 TL). Ağca"ya cezaevinden firar ettikten sonra yardımcı olduğu için yargılanan Hasan Murat Pala ve Mehmet Kurşun"un, otelde Ağca"yı ziyaret etti.

Tanrı değil mesihim

26 kişilik gönüllü koruma ordusu ile otele gelen Ağca, İngilizce ve İtalyanca konuşarak, dünya medyası önünde mesihliğini ilan etti.
Ağca, “Ben Tanrı değilim. Tanrı"nın oğlu da değilim, mesihim” dedi. Otel lobisi izdiham yüzünden savaş alanına dönerken, büyük saksılardan birisi kırıldı. Ağca"nın avukatları ve yakınları da güvenliğini güçlükle sağladılar. Ağca, görüntü verdikten sonra odasına çıktı. Avukat Gültekin, Ağca"nın yanında kardeşi Adnan Ağca ve arkadaşları olduğunu ve otelde dinlendiğini söyledi.
Ağca"nın arkadaşları saat 18.00"de kardeşi Adnan Ağca ile birlikte yemek için otelden ayrıldı. Ağca avukatlarından önce vejeteryen yemekleri istedi, sonra karar değiştirip aşure ve sütlaç gibi tatlı ısmarladı. Korumaları Ağca"nın talebi üzerine akşam dışarı çıkarak, mavi bir pijama takımı alıp kendisine teslim ettiler. Ağca dinlenmeye çekildikten sonra kaldığı suit odaya “gönüllü korumaları” bile yaklaştırılmadı.

GATA modu

ANKARA Emniyet Müdürlüğü ekipleri eşliğinde Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kompleksi"nden GATA"ya getirildi. Ağca, cezaevi çıkışı sağ elini yumruk yaparken, kendisini dışarıda bekleyen ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu tarafa el salladı. Ağca"ya muayene sonucu “Askerliğe elverişli değildir” raporu verildi. Ağca, muayene sırasının gelmesini yumruk yaptığı sağ eli dizinde, koridorda tek başına oturarak bekledi./ Hürriyet