Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca'nın da aralarında bulunduğu grup Ağca'nın tahliyesini davul ve zurna eşliğinde kutladı. Muayene için Gülhane Askeri Tıp Akademisi"ne (GATA) gönderilen Ağca'ya 'askerliğe elverişli değil' raporu verildi. Cezaevinden günlük spor kıyafetlerle çıkan Ağca, GATA'da takım elbiseli ve kravatlı görüntülendi. GATA'daki muayene sonucu Ağca'ya ''Askerliğe elverişli değil'' raporu verildi. GATA çıkışında kalacağı otele getirilen Ağca, gazetecilerin oluşturduğu izdiham ve arbededen bunalarak açıklama yapmadan odasına çıkartıldı.

Mehmet Ali Ağca, pencerelerine siyah film çekilmiş minibüsle GATA'dan alınarak, Kavaklıdere'deki Sheraton Oteli'ne getirildi. Ağca'nın bir süre sonra otelin avlusunda minibüsün içinde bekleyerek basın açıklaması yapacağı belirtildi. Bu sırada otelin önündeki medya ordusundan oluşan gazetecilerin bir bölümü, yapılacak basın açıklamasını alabilmek için düzen oluşturdu. Ancak bazı gazeteciler minibüsün önünden ayrılmayınca büyük bir kargaşa yaşandı. Basın mensuplarının oluşturduğu izdiham sırasında Ağca ezilme tehlikesi geçirince, otelin içerisine alındı. Otelin diğer kapılarından da giriş yapmaya çalışan medya ordusu, Ağca'yı ablukaya aldı.

Bu sırada avukatları, yanındaki yakınları ve otel personeli, Ağca"nın çevresinde güvenlik çemberi oluşturmaya çalışırken, arbede ile birlikte tartışmalar yaşandı. Bu sırada otelin önündeki saksılar devrilip, camlar kırıldı. Ağca buna rağmen İtalyanca ve İngilizce karışık birşeyler söyledi. Burada avukatları ve yakınlarının kolları arasında arbeden bunalıp fenalaşan Ağca'nın güçlükle odasına götürüldüğü gözlendi.