Muayene için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) gönderilen Ağca'ya 'askerliğe elverişli değil' raporu verildi. Cezaevinden günlük spor kıyafetlerle çıkan Ağca, GATA'da takım elbiseli ve kravatlı görüntülendi.

DAVUL ZURNALI KARŞILAMA

Mehmet Ali Ağca, Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri eşliğinde araçlarla Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kompleksi'nden ayrıldı. Kampüs çevresindeki yol üzerinde bekleyen ve Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca'nın da aralarında bulunduğu grup, konvoyun geçişi sırasında davul ve zurna eşliğinde sevinç gösterilerinde bulundu. Grup, Ağca'nın da içinde bulunduğu aracı konvoy halinde takip etti.

Ağca, cezaevinden çıktıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) getirildi.

100 ARAÇLIK KONVOY

Yol boyunca konvoyu takip eden araçlardaki gazeteciler Ağca'nın görüntüsünü çekebilmek için yoğun çaba harcadı. Yaklaşık 100 araçlık konvoyda polis ve basın mensuplarını taşıyan araçların dışında bazı sivil kişilerin de bulunduğu araçlar dikkati çekti. GATA'ya girişte gazetecilerin görüntü alması kapıdaki askerler tarafından engellenmeye çalışıldı. Takip sırasında basın mensuplarını taşıyan araçlardan bazıları maddi hasarlı kazalar yaptı. Yaşanan yoğunluk nedeniyle GATA'nın ana giriş kapısı araç trafiğine kapatıldı.

Ağca, pencerelerine siyah film çekilmiş minibüsle GATA'dan alınarak, Kavaklıdere'deki Sheraton Oteli'ne getirildi. Otele 06 AK 1326 plakalı bir minibüsle geldi. Basın mensuplarına Ağca'nın otelin avlusunda açıklama yapacağı duyuruldu. Otelin önündeki gazetecilerin bir bölümü, minibüsün önünden ayrılmayınca büyük bir kargaşa yaşandı. Basın mensuplarının oluşturduğu izdiham sırasında Ağca ezilme tehlikesi geçirince, otelin içerisine alındı. Otelin diğer kapılarından da giriş yapmaya çalışan gazeteciler, Ağca'yı ablukaya aldı.

BAYGINLIK GEÇİRDİ

Bu sırada avukatları, yanındaki yakınları ve otel personeli, Ağca'nın çevresinde güvenlik çemberi oluşturmaya çalışırken, arbede ile birlikte tartışmalar yaşandı. Bu sırada otelin önündeki saksılar devrilip, camlar kırıldı. Ağca buna rağmen İtalyanca ve İngilizce karışık birşeyler söyledi. Burada avukatları ve yakınlarının kolları arasında arbededen bunalıp fenalaşan Ağca güçlükle odasına götürüldü.

AÇIKLAMA 20 OCAK'TA

Avukatı Gökay Çağlaralp Gültekin, Ağca'nın 20 Ocak Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyebileceğini söyledi. Ağca'nın dinlendiğini ifade eden Gültekin, İstanbul'a gideceğine dair söylentinin doğru olmadığını söyledi. “Biz buradayız. Muhtemelen ayın 20'sinde bir basın toplantısı düzenleyecek kendisi” diyen Gültekin, “Sizin sorularınıza cevap verecek. Nerede olacağını size haber vereceğiz” dedi.


'İpekçi'yi Ağca vurmadı'

İddianın sahibi Star Gazetesi başyazarı Mehmet Altan. Kanal 24'te Beyza Hakan'ın sunumu ile ekrana gelen Günün Manşeti programına konuk olan Star Gazetesi Başyazarı Mehmet Altan, ilk kez açıkladığını söylediği bir iddia ortaya attı. İddianın kaynağı olarak suikasta uğrayan gazeteci Uğur Mumcu'yu gösterdi. İddiaya göre; Tahliye edilen “Papa Suikastı” ve “Abdi İpekçi Suikastı” faili Mehmet Ali Ağca'nın aslında “Abdi İpekçi Suikastı”nın faili değil. Mehmet Altan, Ağca'nın “İpekçi Suikastı”nın yaşandığı gün aslında suikastın işleneceğini bildiği ve suikastı izlemek için orada bulunduğunu söyledi. Altan, bu iddiayı kendisine Uğur Mumcu'nun söylediğini ve cinayeti işleyen kişiyi de söylediğini fakat o ismi zikretmeyeceğini söyledi.


Yeminli tercüman da oradaydı


Dün Sincan F Tipi cezaevinden tahliye edilen Mehmet Ali Ağca'yı görüntülemek için yerli ve yabancı basından bir çok gazeteci hazır bulundu. Cezaevi önünde bekleyenlerden Show TV anchormani Korcan Karar dikkat çekti. Korcan Karar, Roma'da Ağca'nın tercümanlığını yapmıştı. Karar'ın yeminli tercümanlığı tam yirmi gün sürmüştü.


İngilizce metin dağıttı: Ben ebedi Mesihim


Adnan Ağca, beraberinde kardeşi Mehmet Ali Ağca'nın avukatları Yılmaz Aboşoğlu ve Gökay Gültekin ile cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Gültekin, daha sonra gazetecilere Mehmet Ali Ağca tarafından yazıldığını söylediği İngilizce bir metni dağıttı.

"Sonsuz güç sahibi Allah'ın adıyla Tanrının ilahi mesajını ilan ediyorum" diye başlayan metinde şu ifadeler yer aldı:

Madde 1: Tanrı sonsuza dek tek ve benzersizdir. Tanrı sonsuza dek bütündür. Teslis (Üçleme) diye bir şey yoktur. Madde 2: Ben Tanrı değilim. Ben Tanrı'nın oğlu değilim. Ben ebedi Mesihim, yani ete kemiğe bürünmüş ve yeniden doğmuş aynı ilahi söz. Ben tüm evrende Tanrı'nın ebedi yüksek hizmetkarıyım. Teslis (Üçleme) diye bir şey yoktur. Madde 3: Ve Kutsal Ruh (Ruhül Kudüs) Tanrı'nın yarattığı bir melekten başka bir şey değildir. Teslis diye bir şey yoktur. Madde 4: Dünyanın sonunun geldiğini ilan ediyorum. Tüm dünya bu yüzyıl içinde yok olacak. Her bir insan bu yüzyıl içinde ölecek.

Madde 5: İncil hata ile doludur. Mükemmel İncil'i ben yazacağım. Ebedi Mesih Mehmet Ali Ağca"


Mavi kazak gitti mavi takım geldi


Mehmet Ali Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca tarafından azledilen avukat Hacı Ali Özhan, dün Ağca'ya tahliyesi öncesi basının karşısında giydiği mavi kazağını getirdi. Kazağı perşembe günü getirdiğini ancak cezaevi yönetiminin "mahkumlara mavi renkli bir giysi getirilemeyeceğini" belirterek almadığını açıklayan Özhan, getirdiği mavi kazağı gazetecilere gösterdi. Cezaevinden spor kıyafetle çıkan Ağca GATA'da yine mavi renkli ancak takım elbisesiyle görüntülendi. Ağca, kalacağı otele de bu mavi takım elbisesiyle geldi.


Yeni hedefi Bin Ladin


Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi, dünya basınında da ilgi gördü. İtalyan basını tahliye haberini flaş haber olarak duyururken, Belçika basını Mehmet Ali Ağca'yla dalga geçti. Belçika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Le Soir", tahliyeye ilişkin haber ve yorumlara geniş yer verirken, Ağca'nın kendi yaşam öyküsünü kaleme almak, Amerikalı yazar Dan Brown ile birlikte roman yazmak ve Afganistan'a giderek Usame Bin Ladin'i yakalamak gibi projeleri olduğuna dikkat çekildi.

ROMA'DA FLAŞ HABER

İtalyan haber ajansları, Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesini flaş haber olarak duyurdu. Tahliye haberi, gazetelerin internet sayfalarında da anında yer buldu. La Repubblica gazetesi, Ağca'nın 13 Mayıs 1981'de Polonyalı Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunmuş olmasını ön plana çıkararak, "Ağca, Ankara'da serbest kaldı. 1981'de Wojtyla'ya suikast düzenlemişti" başlığını kullandı.

BBC: SUİKASTÇI SERBEST

Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesini İngiliz yayın kuruluşu BBC "Papa'nın suikastçısı serbest bırakıldı" diye duyururken, İngiliz gazeteleri de internet sayfaları aracılığıyla habere geniş yer verdi.

Times gazetesi de, Ağca'nın, Papa 2. Jean Paul suikastının arkasında kimin ya da kimlerin olabileceği konusuyla ilgili şimdiye kadar sürdürülen söylentilere açıklık getirebileceğini yazdı.


GATA'nın arka kapısından çıktı


Avukat Gökay Çağlaralp Gültekin, Mehmet Ali Ağca'nın 'askerliğe elverişsiz olduğu yönünde heyet kararı alındığını' bildirdi. Ağca, tahliyesinin ardından Askerlik Şubesi'ne götürülmesi beklenirken polis eşliğinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)

Ruh Sağlığı ve Hastalık Ana Bilim Dalı Başkanlığı'na getirildi. Burada sağlık kontrolüne giren Ağca'nın, kontrollerin ardından polikliniğin arka kapısından çıkarıldığı öğrenildi. Bu arada, Ağca'nın poliklinikte olduğu sürece bina girişlerinde kimlik kontrolü yapıldı.


Hollywood'dan film teklifi


Mehmet Ali Ağca'nın avukatı Yılmaz Aboşoğlu, "Ağca'nın 8 milyon dolarlık bir teklif aldığı, ayrıca Hollywood'dan teklifler geldiği" yönündeki soru üzerine "Hollywood'dan teklif geldiği doğrudur. Hiçbir firmayla, gazeteyle, yerle şu ana kadar anlaşma yapılmadı" dedi. Aboşoğlu, "Ağca'nın evlenip evlenmeyeceği" sorusuna, "Önce özgürlüğün tadını çıkarsın, onlar yanlış haberler. Şu aşamada böyle bir şey söz konusu değil" yanıtını verdi.


Kardeşi eski avukatı azletti


Avukat Özhan'ın konuşması sırasında Ağca'nın kardeşi Adnan Ağca'nın imzasının bulunduğu yazılı açıklama gazetecilere dağıtıldı. Adnan Ağca, avukat Özhan'ın dün yaptığı açıklamalarla "kardeşinin can güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü" ileri sürerek azlettiğini belirtti.

Açıklamada, "Kendisine bugüne kadarki çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Vasisi bulunduğum Mehmet Ali Ağca'nın avukatlarının Yılmaz Aboşoğlu ve Gökay Çağlaralp Gültekin olduğunu bildiririm" denildi.


Hayranları sanal âlemde buluştu

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Mehmet Ali Ağca adına çok sayıda sayfa ve grup oluşturuldu. Cezaevi hayatı sona eren Mehmet Ali Ağca'nın cezaevinde iken, hayranları tarafından kendisi adına çok sayıda sayfa ve grup oluşturulduğu ortaya çıktı. Mehmet Ali Ağca'nın fotoğraflarının da kullanıldığı sayfa ve gruplar, genelde Ağca lehine yazı ve ifadeler yer alıyor. Ağca'nın işlediği suçlardan dolayı desteklendiği vurgulanan ifadelerde Ağca'nın memleketi Malatya ile ilgili göndermelerde yapılarak, "En akıllımız cumhurbaşkanı oldu, en delimiz papayı vurdu", sözleri de Facebook'daki sayfalarda yer aldı.

Bol bol tatlı yedi

Mehmet Ali Ağca, cezaevinden tahliye olduktan sonra geceyi geçirdiği suit odasında İtalyanca yayın yapan televizyon kanallarını izledi.


Avukatları ve yakınlarının eşlik ettiği Ağca otelde için etsiz yemekleri tercih edip çok çeşitte tatlı siparişi verdi. Ağca gece boyunca otelden hiçbir yere ayrılmadı.


Gece satlerinde çarşamba günü yapmayı planladığı basın toplantısı için odasına bilgisayar ve yazıcı isteyen Ağca'nın bugün de dinleneceği belirtildi.


Bu arada sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta Mehmet Ali Ağca adına çok sayıda sayfa ve grup oluşturuldu. Ağca'nın fotoğraflarının da kullanıldığı sayfa ve gruplar, genelde Ağca lehine yazı ve ifadeler yer alıyor.

Kaldığı suitin geceliği 540 euro

Tahliye olduktan sonra 5 yıldızlı bir otelde Avukatı Gökay Çağlaralp Gültekin tarafından odası tutulan Mehmet Ali Ağca'nın ilk geceyi 'suit oda'da geçireceği belirtildi. Otel'in 5. katında bulunan odanın bir gecelik ücretinin ise 540 euro olduğu kaydedildi.

İLK YEMEĞİ DÖNER AYRAN

GATA'da yaklaşık dört saat "askerliğe elverişsiz olduğu yönünde sağlık raporu" almak için bekleyen Mehmet Ali Ağca'nın dışardaki ilk yemeği döner ayran menüsünden oluştu. Sabah kahvaltısını Sincan F Tipi Cezaevi'nde yapan Mehmet Ali Ağca, dışarda ilk yemeğini GATA Ruh Sağlığı ve Hastalık Ana Bilim Dalı Başkanlığı binasında yedi.

Vatikan: Papa'nın kabrini ziyaret edebilir

Vatikan Adalet ve Barış Kurulu Başkanı (Adalet Bakanı) Kardinal Peter Kdowo Turkson, Mehmet Ali Ağca'nın arzu ederse Vatikan'da Papa 2. Jean Paul'ün kabrini ziyaret edebileceğini söyledi. Kardinal Turkson, İtalia 1 televizyonuna verdiği özel demeçte, "(Mehmet) Ali Ağca isterse 2. Jean Paul'ün kabrini ziyarete gelip dua edebilir. Ben bu konuda tümüyle mutabıkım" dedi.

Polonyalı Papa 2. Jean Paul'ün, 13 Mayıs 1981'deki suikast girişiminin ardından Ağca'yı bizzat affetmiş olduğunu anımsatan Kardinal Turkson, "Türk hükümeti onu affetmişse, unutmayalım ki onu herkesten önce Papa 2. Jean Paul affetmişti. Dolayısıyla ben de (Mehmet) Ali'nin affından yanayım" diye konuştu.

Kardinal Turkson, mizahi bir üslupla, Ağca'nın 1981'de suikast girişimini gerçekleştirdiği Vatikan'da bu kez kalabalık bir polis grubunca karşılanacağını belirterek, "Tabii ki öyle bir ziyaret durumunda, kendisine çok sayıda güvenlik görevlisi de refakat edecektir. Ama her şeyden önce (Ağca'nın) şu yeniden Hristiyanlaştırma biçimindeki mesajının içeriğini bir duymamız gerekecek" dedi.

Orlandi ailesi görüşmek istiyor

Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi, Vatikan'da mukim Orlandi ailesini, 1983'te esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolan kızları Emanuela konusunda yeni bir beklentiye soktu. Emanuela'nın kardeşi Pietro Orlandi, "Ağca ile görüşmek istiyorum. Görüşmenin kolay olmayacağını biliyorum. Ağca, 1988'de babama, Emanuela'nın hayatta ve iyi olduğunu, bizlere yardım için elinden geleni yapacağını belirtmişti. Babama verdiği sözünü tutmalı" dedi./milliyet