Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesinin Mehmet Ağar'ın ''Susurluk Davası'' kapsamında, ''suç işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak'' suçundan yargılandığı davayla ilgili görevsizlik kararı, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Esas Masasına gönderildi. 

Ggörevsizlik kararında, Ağar'ın, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili dosyasının, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesine geliş süreci anlatıldı.

Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, eski Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'a ait otomobilin 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta kaza yapmasının ardından soruşturma başlatıldığı ifade edilen kararda, soruşturma sonunda İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altınok, Abdulgazi Kızılkaya, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Yaşar Öz ve Fevzi Bir hakkında, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, hakkında tutuklama ve yakalama müzekkeresi bulunan kişileri yetkili makamlara haber vermemek'' suçlarından İstanbul 6 Nolu DGM'de dava açıldığı, ancak milletvekili olması nedeniyle Ağar'ın evrakının tefrik edildiği belirtildi.

Dava sonunda bir kısım sanıkların bazı suçlardan mahkumiyetine karar verildiği kaydedilen kararda, Yargıtay aşamasının ardından kararın kesinleştiği ifade edildi.

Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 250. maddesinde yer verilen türden suçların, özel görevli Ağır Ceza Mahkemelerince görüldüğüne işaret edilen kararda, bu maddede öngörüldüğü biçimde işlenen suçlarla ilgili davalara bakma görevinin, Ankara'da 11. Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu vurgulandı. Kararda, şöyle denildi:

''Somut olayda, sanığın da içinde yer aldığı iddia olunan 'cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün' diğer suçlar yanında, haksız çıkar sağlamaya yönelik yağma suçunu da işlemek için oluşturulduğu Yargıtay Özel Dairesince de onanarak, kesinleşen İstanbul 6 Nolu DGM kararıyla saptandığına göre, sanık hakkında açılan davaya bakma ve delilleri değerlendirme görevinin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu açıktır.

Esasen, aynı eylemden dolayı sanıkların bir kısmının özel yetkili mahkemede, bir kısmının da genel yetkili mahkemede yargılanmaları, usul ve yasaya aykırı olacaktır. Hal böyle olunca, mahkememizin görevsizliğine karar verilmelidir.''

Kararda, bu sebepler dolayısıyla görevsizlik kararı verildiği belirtildi.