“Taşeronluğu bitireceğim” diyen Kılıçdaroğlu"nu inşaat şirketine Fransız kalmakla itham eden ve gecekonducuları ev sahibi yapmakla övünen Ali Ağaoğlu, gecekonducular üzerinden kâr ediyor.

Gazetelerde çıkan "gecekondulara Ali Ağaoğlu piyangosu vurdu"ğuna dair haberlerin yazılmayanları, Ağaoğlu"nun hızlı yükselişinin adeta tüyolarını veriyor.

İstanbul Şişli Ayazağa"daki askeri bölgede 50 yıldır gecekondularda yaşayan yurttaşlar onlarca başvurularına rağmen araziyi satın alamadı. 26 bin metrekarelik arazi askeriyenin elindeyken hiç imar izni olmadı. Ali Ağaoğlu gecekonducular üzerinden araziyi alınca olanlarsa, Ağaoğlu"nun televizyonlarda sıkça gösterilen reklamında söylediği “Olacak dedim. Oldu” repliğini haklı çıkarır niteliğinde.

Ağaoğlu"nun; Gecekonducularla yüzde 25"e anlaşarak (İstanbul"da rakam genel olarak yüzde 50) Savunma Bakanlığı"ndan 10.5 milyon TL"ye aldığı imarı olmayan geniş "tarla"yı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) itirazlara rağmen geniş imar haklarıyla donattı.

İMAR KRİZİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ

"Arazi yurttaştan, müteahhit payı devletten modeli" ilk kez Ayazağa"da böyle uygulandı. 1960"dan beri arazide yaşayan 66 aile, tüm çabalarına rağmen evlerini yasallaştıramadı. Meşhur Turgut Özal affı da arazi askeriye de kaldığı için bu aileleri güldürmedi. Yetkililere yaptıkları başvuruda kalan gecekonduculara, yol gösteren Ağaoğlu, bu imar krizini fırsata çevirdi.

66 aile Ağaoğlunun talimatıyla Yeşil Maslak Koru Koorepatifi"ni kurdu. Koopratife sponsor oldu ve arazinin imarı olmadığı için sadece 10 milyon 600 bin TL ödeyerek kooperatif adına alımı gerçekleştirdi. Arsa sorunu halledildikten sonra sıra imar düzenlemesine geldi. İBB"nin kapısı imar planı için çalındı. Kapıyı çalan Ağaoğlu olunca da İBB Meclisi, kendi kurum ve kuruluşlarının itirazına rağmen araziye bölgedeki yapılaşmanın üstünde haklar tanımaktan geri durmadı.

AĞAOĞLU"NUN BRÜT KARI: 150 MİLYON TL

Gecekonducularla ucuza anlaşan, imarsız olduğu için araziyi ucuza alan ve sonra da araziyi bölgeye göre adeta imar şampiyonu yapan Ağaoğlu, böylelikle geniş arazide rezidans yapmak için kolları sıvadı. Üstelik arazide tanesi 400 bin TL"yi bulan 541 daire yapabilme hakkını alan Ağaoğlu, gecekondu sahiplerine sadece 135 daire vermekle yükümlü.

Ağaoğlu, arazideki maksimum hakkını kullarak 541 daire yaparsa, gecekonduculara vereceği 135 daireden sonra elinde 406 dairesi kalacak. Bunları da 400 bin TL"den sattığında eline geçecek rakam, 162 milyon 400 bin TL olacak. Yani Ağaoğlu, 10. 5 milyon TL"ye aldığı araziden (proje masrafları düşmemiş haliyle) 150 milyon TL kazanmış olacak.

İTİRAZLAR İBB"Yİ DURDURAMADI

Ağaoğlu"nun İBB"ye verdiği teklifinde tartışmalara konu olduğu 243 Nolu ve 15.10.2010 tarihli İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporundan anlaşılıyor.
Araziye geniş haklar talep eden teklife İBB"ye bağlı İmar Planlama Müdürlüğü,

- Teklifte tesis alanı ve yeşil alan için özel yer ayrılmadığı

- "Blok ebatları serbest olup, avan projeye göre yapılacaktır" (firmanın kendi belirleyeceği ölçütler) ibaresinin uygun olmadığı
- Maksimum yapı yüksekliği belirlenmemiş olduğu

- Teklifte konut inşa alanının yüzde 10"u kadar Ticaret Alanı"nın önerilmesinin ek yoğunluk getireceği

- Ulaşım Planlama Müdürlüğü"nün “Talep edilen plan değişikliği, bölgesel ölçekte ulaşımı olumsuz etkileyecektir. İlave trafik hacmi oluştucaktır. Sakıncalıdır” notu düştüğü

- Çevre yapılanma koşullarından bağımsız olarak ayrıcalıklı imar hakları yaratıldığı

- Teklif, yapı yoğunluğu artırıcı, plan bütünlüğü bozucu, emsal teşkil edici ve ayrıcalıklı imar hakları içerdiği gerekçeleriyle olumsuz görüş verdi.
Ama belediye meclisi Ağaoğlu"nun teklifini oyçokluğuyla geçirdi. CHP ve AKP'li üyelerin onaylanmasında mutabık olduğu teklife tek itiraz eden Has Partili bir meclis üyesi oldu.

İMO: Arazide kamunun hakkı yenmiştir

Konuyla ilgili BirGün"e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Cemal Gökçe, İBB"nin 1/100000"lik çevre planını rant aracı haline getirdiğini söyledi ve ekledi:

“Bahsi geçen arazinin hemen yanındaki arazi de önce 5 firmaya verildi daha sonra da TOKİ"ye. Ağaoğlu"nun aldığı yerin hemen buraya komşu olması tesadüf değil. Burada kamu hakkı yenerek yeni bir bölge yapılıyor. Burada gecekondu sahiplerinin elinden çıkarılan kamu arazisi, Ağaoğlu"na peşkeş çekiliyor. Üstelik resmi kurum ve kuruluşların itirazı da umursanmamış. Altyapı- üstyapı değerlendirmesi yapılmamış. İstanbul"da 1-2 arası olan emsal değeri, Ağaoğlu"na 2.5 verilmiş ve bu da rant transferini anlatmaya yetecek bir usulsüzlüktür. Arazide kâra geçen tek isim Ağaoğlu olmuştur. Oda olarak dosyayı inceleyip, yargıya taşıma hazırlığı yapıyoruz.”

Taşeronculuğu seviyor, HES'ler de de iddialı!

İki gün önce Uludağ'daki Ağaoğlu My Resort Oteli'nde düzenlediği toplantıda basın mensuplarının karşısına geçen Ali Ağaoğlu, Dünya başşehri yapacağız diye getirdik, gecekondu başkenti yaptık" diyerek, gecekondu sahiplerini nasıl ev sahibi yaptığını anlattı. Taşeronluğu kaldıracağını söyleyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu önerisini ise "Fransız kalmak" olarak değerlendirerek, taşeronculuğun kaçak işçi çalıştırmak olmadığı gerçeğini öğrenmesi için Kılıçdaroğlu'nun sahaya inmesi gerektiğini iddia etti.

Bu ithama cevap veren CHP Grupbaşkanvekili Muarrem İnce ise, "O kendi işini yapsın. Açlık sınırının 850 TL olduğu bir ülkede, bir adam 120 bin TL'ye yatak alıyorsa; taşeron işçisinin de halinden anlamaz. Gecekonducunun da. Dikkat etsin de sonu banker Kastelli'ye benzemesin" diye konuştu.

Ağaoğlu, geçen yıl söyledikleri gibi çarkların çalışması için hiç ağlamadan, karlarından fedakarlık yaparak yüzde 20 oranında büyüme göstererek 1 milyar TL'lik ciroya ulaştıklarını söyledi.

"300 BİN KONUT YAPMAK GEREK"

Maslak Projesi kapsamında inşaatlarda çalışmak için en az 5 bin düz işçi alacaklarını belirten Ali Ağaoğlu 2011 yılı içersinde farklı ve yeni projelerinin startını vereceklerini anlattı. İstanbul'un en lüks semtlerinde dahi gecekondular bulunduğunu belirten Ali Ağaoğlu, İstanbul'da 3 milyon 900 bin konut stoku bulunduğunu bunların yüzde 70'inin oturulacak nitelikte olmadığını, bunların 10–15 yıllık bir süreçte değiştirilmesinin düşünülmesi halinde, göç ve nüfus artışı dikkate alındığında yılda en az 300 bin konut yapılması gerektiğini açıkladı.

Grubunun, inşaatın yanı sıra HES projelerinde de çok iddialı olduğunu, halka açılmak için başlattıkları çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Ali Ağaoğlu, Londra'da oğlu Ali Can için satın aldığı iki dev kule inşaatı ile Ağaoğlu markasını uluslararası arenada markalaştırmak istediğini açıkladı.

ONURKAN AVCI/Birgün