Gümüşhane'nin Torul İlçesi Orman İşletme Müdürü Ozan Aydın, yaptığı açıklamada, kırmızı karıncaların, özellikle genç ağaçlara musallat olan böcekleri yiyerek, doğal koruma sağladığını ve biyolojik mücadelede kullanıldığını belirtti.
 
Bu karıncaların korunmasının, yuvalarının ağaçlara zarar veren haşerelerin yoğun olduğu bölgelere nakledilerek üremelerinin sağlanmasının bakanlık tarafından istendiğini de ifade eden Aydın, şunları söyledi:
 
''Kırmızı karıncalar, ormanları zararlı böceklere karşı korumada önemli bir faktördür. Daha çok sarı çam ormanlarında yerde 80 santimetre çapında daire biçiminde, bir metreye yaklaşan yükseklikte yuvalar yaparak yaşayan kırmızı karıncalar, yüksek ağaç tepelerine kadar çıkarak avlanır. Besinleri arasında genellikle tırtıllar, yaprak arılarının larvaları, kelebekler, böcek pupaları ile yumurtaları yer alır.''
 
BİYOLOJİK MÜCADELENİN YILMAZ ASKERLERİ
Bu karıncaların, ormanlık alanlardaki ağaçların doğal bekçileri olduğunu belirten Aydın, ''Ağaçlara zarar veren zararlıları yiyerek ağaçları koruyan bu karıncalar, böylece orman zararlılarıyla biyolojik mücadeleye de katkı sağlarlar. Yerde yuvalanan bu karıncaların yuvaları bakıldığında rahatlıkla görülebilen yüksekliktedir. Kendilerine yönelik saldırılar sırasında da formikasit salgılayarak korunuyorlar. En büyük düşmanları ayılardır. Ayılar, karıncaların kurduğu yuvaları dağıtarak larvaları yerler'' diye konuştu.
 
Ormanlık alanlarda ağaçlara zarar veren haşerelerle mücadelenin pahalı ve zor olduğunu, kimyasal mücadelenin diğer canlılara da zarar verebildiğini ifade eden Aydın, ''Kimyasal mücadele ile her alana yetişmek mümkün değil. Ama kırmızı orman karıncaları her yere ulaşma imkanına sahip. Ağaçların yüzeyinde gezinerek zararlıları yok edebiliyorlar. Bu nedenle kırmızı karıncalar orman zararlılarının yoğun olduğu bölgelere nakledilerek zararlarla mücadelede kullanılıyorlar. Zaman zaman kimyasal mücadeleden de daha etkili olan bu yöntemle başarılı sonuçlar alınıyor. Böceklerin ağaçların kurumaya varan zararları azaltılmış oluyor'' dedi.