Ceza ve Tevkifevleri eski Genel Müdürü ve Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun, 2003 yılında büyük bir konsensüs sağlanarak "pişmanlık yasası"nın çıkartıldığını belirterek, “Zannetmesinler ki af çıkınca dağdan büyük kalabalıklar gelecek. 2003 yılında bunu yaşadık” diye konuştu. Lider kadro için çıkartılacak bir af yasasından İmralı'da Abdullah Öcalan'ın ve kırmızı bültenle aranan Murat Karayılan"ın da yararlanacağını öne sürdü.

Ertosun, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın terör örgütü ile mücadele kapsamında Genelkurmay"ın da onayladığı yeni bir pişmanlık yasasını gündeme aldıklarını açıklamasına tepki gösterdi. Ertosun, konuyla ilgili yasa çıkartırken ilgili organların bir kez değil bin kez düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Türk Ceza Kanunu"nun 221. maddesinde suça karışmamış terör örgütü üyelerine ait bir düzenleme bulunduğunu hatırlatarak, "Terör örgütünün lider kadrosuna af uygulanmamalı. Suça karışmış teröristlerle ilgili TCK'da düzenleme mevcut. Bu kanunun dışında nasıl bir yasa çalışması yapılacak ki?” diye sordu.

2003 yılında çıkartılan Pişmanlık Yasası ile beklentilerinin yerini bulmadığını hatırlatan Ertosun şunları söyledi:
“Konunun çok iyi düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerekir. 2003 yılında çıkartılan Pişmanlık Yasası"na askeri yetkililer de destek vermişti. Devletin tüm kurumlarının onayı alınmıştı. Ancak sonuç beklediğimiz gibi olmadı.”

"EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI"

Terör örgütüne girip suç işleyenlerin affedilmesinin Anayasa"nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum teşkil edeceğini de belirten Ertosun, “Suç işleyen teröristi nasıl affedeceksiniz? Türk halkı buna ne der? Halkın devlete olan güvenini azaltmamak lazım. Kalıcı barışı sağlayacaksa af çıksın. Ama çıkartılacak af, kalıcı barışı sağlamayacaksa çıkartılmasın. Zannetmesinler ki af çıkınca dağdan büyük kalabalıklar gelecek” diye konuştu.

"LİDER KADROYA AF GELİRSE ÖCALAN DA YARARLANIR, KARAYILAN DA"

Lider kadro için çıkartılacak bir af yasasından İmralı da hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan"ın ve kırmızı bültenle aranan Murat Karayılan"ın da yararlanacağını kaydeden Ertosun, “Af çıkacaksa muhalefeti de içine alacak geniş bir mutabakatla çıkmalı. Halkın da bu yasadan tatmin olması gerekir. Affedilenler yeniden örgüte katılacaksa af çıkarmanın anlamı kalmaz. Halkın vicdanı affı benimseyecek mi? Bu soru da yanıtlanmalı” dedi.