Burada sakız üretimi yapan bir firma ile sakız çiğnemeyi öğretecek ve ciddi bir pazar oluşturacağız' dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, son olarak gittiği Güney Afrika temaslarının bugüne kadar gerçekleştirdiği en verimli gezi olduğunu söyledi. Ülkede 3 yıl içerisinde tamamlanacak ulaşım başta olmak üzere altyapı ve liman gibi üstyapı projelerinin bulunduğunu kaydeden Çağlayan, ülkede 65 milyar dolarlık bir yatırım potansiyelinin olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan son Güney Afrika temaslarını bir grup gazeteciye değerlendirdi.

3 YILA YAYMAK GEREK

Güney Afrikalı sanayi, bayındırlık ve madencilik bakanları ile görüşmeler yaptığını kaydeden Çağlayan, bu ülke ile 2.7 milyar dolarlık kömür ve altına dayalı bir dış ticaret hacminin bulunduğunu söyledi. Çağlayan, “65 milyar dolarlık yatırım tutarını iç piyasalarından toplayacaklar. DTM'den bürokratlar temaslar için gidecekler” dedi. Bu ülke ile deniz ulaşımımızın bulunmadığını ifade eden Çağlayan, ikili deniz ticareti işbirliği ve gemi inşa sektörümüz için tersane ve gemi yapımı konusunda işbirliği önerilerini yaptığını belirtti.

100'LER KULÜBÜNE GİRDİK

Avrupa'nın ithalatındaki düşmenin ihracatımızı gerilettiğini kaydeden Çağlayan, “Bu yıl psikolojik sınır olarak ihracatta '100'ler kulübüne (100 milyar dolar) girdik” diye konuştu. Çağlayan, ziyaret edilen ülkelerin tamamında her ay ihracatta artış olduğunu belirterek, “Müteahhitlerimizden önce müşavirlik hizmetleri ile bu ülkelere girmek istiyoruz. Müşavirlik projelerini aldığımız zaman 5 yıl içerisinde yıllık 50 milyar dolarlık müteahhitlik ve müşavirlik hedefi koyduk” değerlendirmesi yaptı.

94 krizini Rusya'ya açılarak atlattım

Her krizin işadamlarına, siyasetçilere, vatandaşa birer ders çıkarttığını söyleyen Çağlayan, “Bu derslerden en önemlisi ihracat bir acil çıkış kapısı olmadığını öğrendik. Ben 5 Nisan kararlarının alındığı 94 yılındaki krizde, Rusya pazarına gittim. Oradaki işleri 1-1,5 yılda alıp tamamladım. O süreçte burada insanlar eleman çıkarırken, ben eleman aldım.” diye konuştu. Çağlayan, ikili iş görüşmeleri sırasında ülke insanının sakız çiğnemeyi bilmediğini gözlemlediğini söyledi. Şeker gibi sakızı alıp yuttuklarını ifade eden Çağlayan, “Burada sakız üretimi yapan bir firma ile sakız çiğnemeyi öğreteceğiz. Diş ve kulak için faydalı olduğunu anlattım. Kırmızı sakızın ise beyin için faydalı olduğunu söyledim. Böyle bir malzemeyi oraya soktuğumuz zaman, şeker ve sakız konusunda ciddi bir pazarımız olacak. Afrika Kıtası 2003 yılında ihracatımızın yüzde 3'ünü oluştururken, 2008 yılındaki ihracatımızın yüzde 8'ini, 2009'un ilk 9 ayında ise yüzde 13'ünü oluşturuyor artık” diye konuştu./yeni şafak