Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Afganistan'da son 10 yılda kadın hakları konusunda elde edilen kazanımların "geleceğinin belirsiz" olduğunu ve "gerileyebileceği" uyarısında bulundu.

Hindustan Times'ın AFP'ye dayandırdığı habere göre merkezi İngiltere'de bulunan örgütün raporunda, uluslararası güçlerin çekilmeye hazırlandığı ve hükümetin devrik Taliban'la barış anlaşması sağlamaya çalıştığı Afganistan'da kadın haklarının unutulma riski bulunduğu belirtildi.

Raporda, Afganistan'da kadın haklarının, ülkede ABD liderliğinde terörle mücadele operasyonlarının başladığı 7 Ekim 2001'den bu yana geliştiği, özellikle kadınların eğitim hakkında, siyasi katılımında ilerleme kaydedildiği ifade edildi.

Taliban rejimi döneminde çok az sayıda olan kız öğrenci sayısının 2,7 milyona çıktığı kaydedildi. Ancak kadına şiddetin arttığı ülkede bu ilerlemelerin gerileyebileceği, Taliban ve diğer silahlı örgütlerle olası bir barış anlaşması için kadın haklarında elde edilen kazanımların "feda edebileceği" uyarısı yapıldı.

Oxfam'ın raporunda, kadına şiddetin hala devam ettiğine dikkati çekilerek, töre cinayeti ve çocuk yaşta evliliğin suç kabul edildiği yasanın ülkedeki 34 vilayetten sadece 10'unda uygulandığına işaret edildi.

Taliban'ın da kendi kontrolündeki bölgelerde kız okullarına saldırılarını sürdürdüğü ve kadınların hareketlerine kısıtlamalara devam ettiği bildirildi.

Oxfam, Afgan yetkililere, gelecekte Taliban'la yapılacak olası bir barış anlaşmasına kadınların da dahil edilmesini ve anlaşmada kadın haklarının garanti altına alınmasını sağlamaları çağrısında bulundu.

Afganistan'daki 140 bin yabancı askerin 2014'ün sonuna kadar ülkeden çekilmesi öngörülüyor.

ABD ve diğer ülkeler Afganistan'da kadın haklarının yeniden tesisini öncelik olarak ifade etmişti.