Afgan, Amerikan ve NATO güçlerinin Taliban"ın kalesi Maraj"a karşı düzenlediği operasyonda hedeflerin çoğu alındı. Taliban"ın kalesi sayılan Şoval"da Aziz Vatandost adlı bir Afgan askeri, vince Afgan bayrağı çekti.

AFGANİSTAN"da “Operasyon Müşterek” adlı, Afgan, NATO ve ABD ordularından toplam 15 bin askerin katılımıyla başkent Kabil"in güneybatısında Taliban militanlarına karşı başlatılan askeri harekatta, hedeflerin çoğu ele geçirildi.

Operasyonda Taliban"ın başkenti olarak bilinen Şoval da müşterek güçlerin eline geçti. Aziz Vatandost isimli bir Afgan askeri, Şoval"ın meydanında 25 metre yükseklikteki kullanılmayan bir vince tırmanıp, Afgan bayrağını çekti. Başka yerlerde de Afgan bayrağı dalgalanmaya başladı.

Afgan General Aminullah Patiani, Helmand eyaletindeki Marcah ve Nad Ali bölgelerinin hemen hemen ele geçirildiğini ve Taliban militanlarının kaçtıklarını söyledi. Patiani, “Taliban söz konusu bölgelerden çekilmiş durumda. Birliklerimiz, kontrolu ele geçirdi. Ancak askerlerin geçeceği yerlere gömülü bombaların yarattığı tehdit sürüyor. Bu bombalar, yabancı birlikler arasında en büyük can kaybına neden olan etmen” dedi.

Rusya: Çakma kalaşnikof ile savaş kazanılmaz

AFGANİSTAN"da Taliban güçlerine karşı milli ordu ve polis teşkilatı kurma çalışmaları yürüten başta ABD olmak üzere NATO ülkelerine seslenen Rusya, “Oyuncak Kalaşnikof ile savaş kazanılmaz. Orijinalini verelim” teklifinde bulundu. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Vladimir Nazarov şunları söyledi:

“Uyduruk Kalaşnikof marka silahlarla yeni Afgan ordusunu silahlandırdığını görüyoruz. Bir şarjör atabilen ve sonrasında ısındığı için mermileri tükürmeye başlayan bu uyduruk silahlarla hiçbir yere varılmaz. Size Rus yapımı orijinal Kalaşnikof verelim. Parasını Batı ödesin.” - DHA