Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul'da yaşanan sel felaketinin ardından Türkiye'nin afet risk haritasını çıkartmak ve buna göre yapılaşmanın sağlanması için çalışmalara başladı.

İstanbul'da sel bölgesindeki incelemelerin ardından Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KASİAD) Samsun Gülhan Tesisleri'nde düzenlenen iftar yemeğine katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yaşanan sel felaketinde can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyduklarını, oluşturdukları kiriz masasından çalışmaları yakından takip ettiklerini söyledi. İstanbul'da 2 saatte belki yüzyılın en büyük sel felaketi ile karşı karşıya kalındığını dile getiren Mustafa Demir, saatte 1 metrekareye 220 metreküp yağış düştüğüne dikkat çekti.

Felaketle birlikte Bakanlık olarak ciddi bir çalışma içerisine girdiklerini, belediye başkanları ve il özel idare temsilcilerine büyük görevler düşeceğini belirten Bakan Demir, "Artık dünyaya yerleşirken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Her türlü afet riskine karşı tedbirli olmalıyız. Hem kentlerde hem de kırsalda yapılaşma iyi değerlendirilmeli. Türkiye'nin tamamını kapsayan Afet Risk Haritasını çıkaracağız. Planlamalar bundan sonra bu risk haritası göre yapılacak, hassasiyetle üzerinde durulacak.

Geçmişten gelen afetlerle ilgili, risk altındaki yapıların da tespitlerini tamamlayacağız. Yapı envanterini çıkaracağız. Dere yatakları gibi yerlerdeki binalar, afet risklerine karşı güvenli hale getirilecek, getirilemeyenleri yıkacağız ya da başka alanlara taşınmaları sağlnacak. 2010 yılında etkin bir şekilde bu projeleri tamamlamayı planlıyoruz" dedi. HT