Kalite çalışmalarına 2000 yılının başında başlayan ve emin adımlarla ilerleyen ADÜ, idari süreçlerde kalite belgesini alan fakülte ve meslek yüksekokulu sayısını her geçen gün artırıyor. Kaliteyi bir yaşam felsefesi olarak algılayan ve eğitimin her alanında kalitenin önemine inanan ADÜ, eğitimde akreditasyon çalışmalarına da aralıksız devam ediyor.
ADÜ Haber Dergisi"nin yaptığı araştırmaya göre; ADÜ, üniversitelerde toplam kalite yönetiminin önemini en erken anlayan üniversiteler arasında. Kalite çalışmalarına 2000"li yılların başında Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu"nu kurarak başlayan üniversite yönetimi; fiziki yapılanmada yaşanan sıkıntılar, yönetimsel değişikliklerden kaynaklanan yavaşlamalar, dağınık kampus yapısı ve kalite çalışmalarının ilişkilenen insan sayısı arttıkça zorlaşması gibi nedenlerle erken çıktığı bu yolda, bugün istediği noktaya gelemdi. Fakat çalışmalarını tüm bu olumsuzluklara rağmen azimle sürdüren ADÜ, her şeyin stratejik plana bağlı olarak şekillenmesini sağlamak için pek çok üniversiteye örnek olacak akademik değerlendirme ve kalite geliştirme yönergesini hazırladı. Tam olarak içselleştirilen akademik değerlendirme ve kalite geliştirme raporuyla da dikkat çeken ADÜ, birbirinden bağımsız, dokuz ayrı öz değerlendirme kurulu raporuyla oluşturulan ana raporda, üniversitedeki mevcut durumu eksiksiz ve yansız olarak gözler önüne seriyor.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu başkanlığındaki Strateji Geliştirme Kurulu ve birim strateji kurullarıyla da ileriye dönük stratejilerini yönetimsel değişikliklerden etkilenmeyecek, kurumu uluslararası alanda daha çok tanıtacak ve öğrencilerine verdiği eğitim olanakları ile adından saygıyla söz ettirecek bir kurum haline getirmek için çalışıyor.
ADÜ"nün kalite çalışmalarından sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Öcal, ADÜ"nün stratejik planı gereği fakülte ve yüksekokullarının yarısını 2010 yılına kadar İSO belgesi almış hale getirmeyi hedeflediğini belirtiyor. Öcal, dil laboratuarlarını akredite etmeyi, personelin yüzde 70"inin temel eğitim becerileri kurslarını almış olmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirterek, eğitimde akreditasyon çalışmalarına önem verdiklerini kaydediyor.

AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ ÜYESİ
ADÜ kalite çalışmalarında nerede olduğunu objektif olarak görebilmek ve dışarıdan bir gözle denetlenebilmek için Avrupa Üniversiteler Birliği"ne de 19 Mart 2009 tarihinde üye oldu. Avrupa"da pek çok üniversiteyi denetlemiş olan bir kurulun, üniversiteyi denetlemesi, üniversitenin uluslararası alanda nerede olduğunu görebilmesi açısından fayda sağlayacak. Önümüzdeki yıl başlayacak denetleme sonrası tavsiye niteliğinde görüş bildirilecek. Bu çalışmanın, üniversitenin prestijini artırma ve rotasını çizmede fayda sağlaması bekleniyor.

İDARİ SÜREÇLERDE TOPLAM KALİTE
Verilen eğitimin iyi bir eğitim olarak değerlendirilmesini, idari süreçlerdeki doğru işleyişe de bağlayan ADÜ, idari süreçlerde kalite belgesi alma çalışmalarını da kesintisiz sürdürüyor. Pilot proje olarak, yapılanmalarının daha küçük olmasından dolayı Meslek Yüksekokullarını kalite belgesi çalışmalarına özendiren ADÜ, ilk olarak 2005 yılında Aydın Meslek Yüksekokulu, sonrasında sırayla Didim MYO, Atça MYO, Karacasu MYO"nun kalite belgelerini almaları ile çalışmalarını daha da hızlandırdı. Rektörlük dahil, Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Aydın Sağlık YO ve Yenipazar MYO"da kalite çalışmalarını desteklemeye devam eden ADÜ, gönüllülük esasına dayalı bu çalışmayı hayata geçirmek isteyenlere, maddi manevi destek oluyor.