Türkiye’deki Romanların sorunlarının çözümüne yönelik kurulan Türkiye’deki ilk ve tek merkez olma özelliğini taşıyan ‘ADÜ Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ tarafından ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde 1. Danışma Kurulu ve Çalışma Grupları Toplantısı gerçekleştirildi.

Amerika-Arizona’dan başlayıp, Türkiye’nin her bölgesinden katılımcıları bir araya getiren ADÜ Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Merkez Müdürü Doç. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Filiz Ergin ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ruken Akar Vural ile temsil edildi. Toplantıya Aydın Valiliği’ni temsilen Dernekler İl Müdürü Sefa Altıntaş, Aydın Belediye Başkanlığı’nı temsilen Başkan Yardımcısı Şefika Çoban ve ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülay Gündeay, üniversitelerden çok sayıda akademisyen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi temsilcileri katıldı.

İlki gerçekleştirilen çalıştaya Antalya, Isparta, Ankara, İstanbul, Manisa, İzmir, Hatay, Denizli ve Aydın merkez, Söke, Didim, Kuşadası, Nazilli, Germencik’den gelerek katkı sağlayan Roman dernekleri, federasyonlar; ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar şu şekilde sıralandı: Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Bölümü, Okan Üniversitesi, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Beykent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı, Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü, ADÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü, ADÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü, Arizona Üniversitesi-Amerika, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü.

Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi 1. Danışma Kurulu ve Çalışma Grupları Toplantısı’nda bir sonraki toplantıya Okan Üniversitesi, Zeytinburnu Belediyesi, Antakya/Hatay dernek temsilcilerinin ev sahipliği yapması teklif edildi. Sonraki toplantıya Kuşadası Roman dernekleri de ev sahibi olmak istediğini açıkladı.

Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluş ve çalışmaları hakkında yapılan açıklamada, “Ulusal ve uluslararası tanınırlığı sağlayacak, Merkezi referans merkez haline getirecek arşiv, e-kütüphane, sosyal medya vb. geliştirilmesi; sözlü tarih çalışmaları; Türkiye’yi temsil eden saha çalışmaları; proje masası oluşturulması ve uluslararası fon kaynaklarına başvuru; mahalle bazında fikir kulüpleri oluşturulması vb. çok sayıda Merkezi geliştirmeye ve aktif hale getirmeye yönelik öneriler ortaya konmuştur. ‘Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’miz 5 Nisan 2011 tarih-27896 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik uyarınca ADÜ’de kurulmuştur. Merkezin amacı; ‘kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde Romanların yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı yaşam ortamları sağlamak ve geliştirmek, sosyal-ekonomik-çevresel sorunlarını tespit etmek, çözümler üretmek, insan hakları bilincinin geliştirilmesi, kültür ve dil araştırmaları yapmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde bilimsel araştırmalar, uygulamalar yapmak ve sosyal uyum projeleri geliştirmek, çalışmaların sonuçlarını yayımlamak ve paylaşmaktır’ ADÜ Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi gönüllü katkı ve katılımlarla gelişecektir. Bu amaçla tüm Türkiye’ye açık, bir davet mektubu gönderilmiştir” denildi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png