ADÜ’ deki iç çekişmeyi ele alan geçen yazımızdan (14 Mayıs) sonra ADÜ Rektörü Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir’le kısa bir görüşmemiz oldu.

O yaptığı değerlendirmede özetle göreve gelişiyle birlikte içerdeki haset ve ihtiras düşkünü bir grubun kendi zayıflatmak, itibarsızlaştırmak için her türlü iftira ve yalana başvurduğunu ancak mücadelesi sonucu onların bu çabalarını boşa çıkardığını söyledi.

Burada bir gerçeğin altını çizmek gerekiyor.

Hangi kademesinde olunursa olunsun yöneticilik kolay değildir. Her koltuk iğneli bir fıçıdır, orada durmak sabrı, metaneti, öngörüyü, mahareti ve tecrübeyi gerektirir.

Ayrıca çatıya doğru yükseldikçe de kar, kasırga ve tipinin yol açacağı tehlike de artar. Ayağından çekmek, düşürmek isteyeceklerin sayısı çoğalır.

Ancak bu yolla hem yöneticinin kendine gelebilecek tehlikeyi sezinlemesi hem de devlete verebilecek zararı önlemesi tecrübe ve dikkat gerektiren teknik bir konudur.

Uymanız gereken temel kuralsa göreviniz alanına giren sorunları egonuzdan uzak, devlet aklını merkeze alan bir yol izleyerek çözmenizdir.

Diğer bir ifadeyle sevgi ve nefretinizi devlete endeksli hale getirmenizdir.

Bu bizim yönetim kültürümüzün temel özelliğidir.

Osman Gazi’nin oğullarından Alaattin’in imparatorluk tahtını devleti daha iyi tanıyan o nedenle dostunu düşmanını seçebilecek yeteneğe sahip kardeşi Orhan’a bıraktığı bir tarih gerçeğidir.

Hz. Ali’nin bir savaşta öldürmek üzere olduğu bir gencin yüzüne tükürmesi sonucu affetmesini “öldürseydim öfkemden nefsime uymuş olacaktım.

Oysa ben bu kılıcı Allah için elime aldım”,sözleriyle açıklaması da ben’ine ait olanla devlet için olanı ayırmada başka bir gerçektir.

Kamu adına görev yapıyorsanız sadece soruşturma değil her hangi bir konuyu çözerken, size uymasa bile, devlet aklını ölçü almazsanız boşuna kürek çekersiniz.

Buraya kadar anlatılanlar ışığında şimdi de Rektör Osman Selçuk Aldemir’in şekvacı takımıyla mücadele metoduna bakacak olursak:

BİR: Bizim hukukumuza göre usul asıldan yani sonuçtan önce gelir. Bu demektir ki, süreçteki bir hata bir projeyi çökertebilir.

Tıpkı Osman Selçuk Aldemir’in acele verdiği bir kararla eski rektörü açığa alması gibi.

İKİ: Söz dosyaya girmez gerçeğinden hareketle her iddianın bir belgeye dayandırılması gerekir.

Osman Selçuk Aldemir hazırlığı iyi yapılmış dosyalarla olayların üzerine gitseydi bu günkü trajedi yaşanmaz, olay kilitlenmezdi.

ÜÇ: Herkesin bir ilgilisi yani güç aldığı arkası vardır. Böyle soruşturmalarda usul bir taraftan soruşturma yürürken diğer yandan da bu arka plandan gelebilecek olası direnmeleri kıracak alt yapı hazırlık çalışmaları yapmaktır.

90’lı yıllarda Milli Eğitime bağlı kurumların birinde tekin olmayan ama belli güç odaklarının desteğini arkasına alan bir müdür vardı. Önce bakanlığa kadar onlara yönelik ikna çalışmaları yapıldı ardından da il dışına tayinle tere yağından kıl çeker gibi sorun çözüldü.

DÖRT: Kendine güven her zaman iyidir ancak böyle konularda aşırısı zararlıdır. Bazen hiç sorun çıkarmaz denilen bir temizlik görevlisinin tayini bile başınıza dert açabilir.

Vaktiyle çalıştığım kurumların birinde bir memur vardı. Müdür de herkese karşı aşırı toleranslıydı. İyi niyeti istismar eden memur görevini aksatmaya başlamıştı.

Sonunda müdürün sabrı taştı yasal olmadığı halde memurun odasını mühürledi.

Olay soruşturma konusu oldu ve müdürün bu hatasını fırsat bilen bakanlık onu il dışına tayin etti.

BEŞ: Bir kurum yöneticisi için tam hâkimiyet sağlamanın yolu bagajının boş, çamaşırının temiz olmasından geçer.

Aksi takdirde o ağırlık Demokles’in kılıcı gibi başınız üstünde göreviniz süresince sallanmaya devam eder ve bir disiplin işleminde karşı taraf da sizin o yumuşak karnınıza çalışır.

ALTI: Bir yönetici en büyük gücü kurum personelinin kendine olan güveninden alır. O gücü arkasında gören yöneticiye içerden bayrak açacaklar öncesinde biraz düşünür.

YEDİ: Bir mücadelede, hele rakip organize ise ancak ekip çalışmasıyla başarılı olunabilir. İyi analiz edilmeden, arkadakilerin teşvikiyle göz karartılarak güreş tutulmaz.

Bu gibi hallerde hiç hesap edilmeyen bir oyunla ya da umulan dağlara kar yağması sonucu tuş olunabilir.

SEKİZ: Bu tür operasyonlarda başarının bir ayağı da kamu diplomasisidir. Yani bürokrasi ve siyasetçi cephesiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla arayı sıkı ve sıcak tutmaktır.

Siz o konuda zayıfsanız karşı taraf o cenahtan bir figür ya da fotoğrafla size karşı, karşı hamlede bulunabilir.

Sonuç olarak bireysel akılla yürütülen, alt yapısı iyi hazırlanmamış bir soruşturma olayını, haklılık payı da olsa, son sözü söyleyecek olanlar yine de şüpheyle karşılar, karşılıklı hesaplaşma olarak değerlendirir.

O nedenle olayın finali söz konusu şikâyetçilerin kuruma zarar veren gerçek bir çıbanbaşı olduğuna üstlerinizi belgelerle ikna etmenize bağlıdır.

Bunun da yolu biraz dolambaçlı biraz meşakkatli biraz da sabır gerektirse de devlet aklını merkeze almaktan geçer.

O nedenle Osman Selçuk Aldemir işin başında kendi yöntemiyle hareket etmek yerine devletin usul ve geleneğini uygulasaydı bu günkü travmayı yaşamayabilirdi.

Hem böylece süreçten güçlenerek çıkardı.