İlki 1997-1998 öğretim yılında, ikincisi ise 2003-2004 öğretim yılında yapılan araştırma hem ADÜ öğrencileri hakkında idari birimlerinin atacağı adımlar için gerekli bilgi altyapısını sağlamayı hem de Türkiye’de gençlik hakkındaki bilimsel bilgi demetini zenginleştirmeyi hedefliyor. Yapılan araştırmada öğrencilerin büyük çoğunluğunun barınma sorunu yaşadığı ve ellerine geçen paranın da büyük bölümünü barınmaya harcadıkları belirlendi.

Araştırma Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Atakan Hatipoğlu’nun yürütücülüğünde Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Esin Acar, Yrd. Doç. Dr. Ruken Akar-Vural ve Fen Edebiyat Fakültesinden Arş. Gör. Berivan Binay’dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre Öğrenci Profili Araştırması, Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin sosyal, demografik, psikolojik, ekonomik ve kültürel açılardan ne durumda olduklarını ortaya koyarak genel bir profil çıkarmaya yönelik betimsel nitelikli bir araştırma olarak tasarlandı. Araştırma ile son yıllarda ADÜ öğrencilerinin sosyo-kültürel profilinin geçirdiği değişimi ve öğrenciler arasındaki kişisel, sosyal ve kültürel eğilimlerin ortaya çıkartılmasına çalışıldı.

ÖĞRENCİLER, EN ÇOK BARINMA SORUNU YAŞIYOR VE EN ÇOK PARAYI BARINMA İHTİYACINA HARCIYOR

Öğrencilerin gelir durumlarının da incelendiği araştırmada anket yapılan öğrencilerin yüzde 16.1’nin aylık toplam gelirinin 200 TL ve aşağısı olduğu, yüzde 27.7’sinin 200-300 TL arası, yüzde 18.5’inin 300-400 TL arası, yüzde 19’unun 400-500 TL arası, yüzde 17.6’sının da 500 TL’den fazla aylık toplam geliri olduğu belirlendi. Yapılan araştırmada öğrencilerin büyük çoğunluğunun ekonomik olarak sıkıntı yaşadıkları ve ailelerin de durumlarının çok iyi olmadığı belirlendi.

Ele geçen paranın harcama şekli ise, yüzde 67,6’sını barınma, barınmadan sonra geri kalan kısmın yüzde 18.2’i yiyecek-içecek, geri kalan miktarın da ulaşım, giyecek ve benzeri ihtiyaçlarda kullanıldığı belirlendi.
 

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png