ADÜ Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuh Kılıç, ADÜ Veterinerlik Fakültesi'nin, Ege Bölgesi'nin tek Veterinerlik Fakültesi olarak bilindiğini ve çeşitli illerden fakülteye tedavi amaçlı hayvanların geldiğini söyledi.
Özellikle son zamanlarda, Muğla Yatağan bölgesinden fazla miktarda anomalili hayvan geldiğini belirten Kılıç, bu durumun dikkatlerinden kaçmadığını ve bölge kirliliğinin hayvanlar üzerinde etkili olduğunu düşündüklerini belirtti.
Kılıç, doğumsal anomalinin, hayvanların doğuştan bir vaya birden fazla organının tam olarak gelişmemesi ya da eksik gelişmesi anlamına geldiğini kaydederek, ''Buzağılarda konjenital anomalilerin sebebi tam olarak açıklanamamakla birlikte, büyük çoğunlukla genetik faktörler, mutasyonlar ya da kromozom anomalileri, efleksiyoz etkenler, parazitik patojenler, çevresel faktörler ve beslenme bozuklukları (vitamin A ve Manganez elementinin yetersizliği) gibi nedenlerin oluşumunda rol oynadığı bildirilmektedir'' dedi.
Kılıç, şöyle devam etti:
''Son zamanlarda Muğla ve özellikle Yatağan bölgesinden kendi aramızda 'konjinital anomali' dediğimiz el ve azalarının eksik şekillenmesi veya hiç şekillenmemesi, yine gözlerinin hiç oluşmaması şeklinde, yine değişik ön ve arka ayaklarına ait çeşitli doğuşsal hatalar karşımıza çıkmakta, bunların da biz biliyoruz ki bazıları virüsler ve bakteriler tarafından tetiklenirken, bazıları da diğer çevre faktörleri tarafından tetiklenmektedir. Özellikle bölgede ki bu fazla miktarda ki kirliliğin de hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceği kanısındayız.''
Veteriner Fakültesi Cerrahi Kiliniği'ne buzağılarda görülen doğumsal tendo ve eklemlerde büküklükle karakterize bir hastalık olan kısa boy, kısa boyun (artrogripozis) vakalarında da son yıllarda ciddi artışlar gözlendiğini kaydeden Kılıç, ''Bu tür anomaliler, yavrunun anne karnında ki pozisyonuna bağlı olabileceği gibi, kronik toksikasyonlara da bağlı olarak şekillenmektedir. Önce ki yıllarda yapılan çalışmalar bölgede ki koyunların kanında ciddi oranda toksik maddelere rastlanıldığını ve karaciğer enzimleri yüksek bulunduğunu göstermiştir. Bu durumun bölgede ki kirliliğin sadece insan sağlığını değil aynı zamanda hayvan sağlığını olumsuz olarak etkilediği söylenebilir.''diye konuştu.  

 

Aydınpost'u Twitter üzerinden takip etmek için tıklayın!