ADÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin dört bir yanından gerçekleşen başvuruların, 1-15 Ağustos 2011 tarihleri arasında Rektörlük Binası Enstitü Müdürlüklerinde gerçekleştirildiği, mülakatların 16 Ağustos 2011 tarihinde fakültelerin binalarında yapıldığı bildirildi. 
     Üniversiteye bağlı üç enstitünün 609 kontenjanlık programlarına bu yıl bin 333 kişinin başvurduğu ifade edilen açıklamada, şu hususlara yer verildi: 
     ''Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne açmış olduğu lisansüstü programları için rekor sayıda başvuru gerçekleşti. Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün 7 Doktora, 17 Tezli Yüksek Lisans ve 3 Tezsiz Yüksek Lisans programı için toplam 326 kişilik kontenjanına bin 29 aday müracaat etti. Talebin yoğunluğundan dolayı son gün gece yarısı saat 3'e kadar Enstitüde başvurular alınmaya devam etti. Üniversite tarihinde ilk defa böyle rekor bir başvuru oldu. Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak daha da büyümeyi hedefliyoruz.'' 
     Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne yapılan resmi başvuru sayısı, 148, yüksek lisans, 13'ü doktora olmak üzere toplam 161 olduğu, en fazla talebin 78 başvuruyla Klinik Psikoloji Programına yapıldığı açıklandı. 
     Açıklamada, şunları kaydedildi: 
     ''Türkiye'de bu programın yüksek lisansının olduğu nadir üniversitelerden biri olması nedeniyle bu programa ODTÜ, Hacettepe, Bilkent gibi başarılı üniversitelerden öğrenciler başvuruda bulundular. 36'sı doktora, 102'si yüksek lisans olmak üzere toplam 138 kişilik kontenjanı bulunan Sağlık Bilimleri Enstitüsü ana bilim dallarında 22 programa başvuru yapıldı. 
     Fen Bilimleri Enstitüsü'nün 144 olarak belirlenen kontenjanına (112 yüksek lisans, 32 doktora) 138'i yüksek lisans, 5'i doktora olmak üzere toplam 143 resmi başvuru gerçekleşirken, öğrenciler enstitüye bağlı 15 programa başvurdular. Sorunsuz bir başvuru ve mülakat süreci geçiren öğrenciler heyecanla anabilim dallarından gelecek sonuçları bekliyorlar.''