AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL)/Erman ÇETİN-Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Uğur Gürcün ve Radyoloji Bölümünden Prof. Dr. Kutsi Köseoğlu, Türkiye’de ikinci Ege’de de ilk kez gerçekleştirilen önemli bir operasyona imza attı.

Sevil Tıkır (62) ile Ferhat Taşhan (65)’ın göğüs ve karın aort damarlarındaki yaygın balonlaşmanın (anevrizma) patlama riskinden dolayı son derece hayati önem taşıyan rahatsızlıklarına ADÜ Tıp Fakültesi doktorları, dünyada yeni uygulanmaya başlayan bir yöntemle çare oldu.

Yan damarların tıkanma riskini ortadan kaldıran bu yeni yöntem hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uğur Gürcün, uygulama olarak klasik damar içi girişim (EVAR) ile aynı şekilde yapılan yöntemin farkını şu sözlerle açıkladı: “Bu yeni yöntemde aortanın hastalıklı bölgesine suni damar grefti değil, çok katlı ve sık örgülü stent benzeri bir yapı yerleştirilmektedir. Bir ila üç ay arasında bu stent, vücudun kendi reaksiyonuyla dolmakta ancak yan damarlar açık kalmaktadır. Bu da klasik damar içi yöntemin dezavantajını ortadan kaldırarak çok daha yaygın bir aort bölgesine müdahaleyi mümkün kılabilmektedir.”

Bir günde iki hastayı ameliyat ederek sağlığına kavuşmasına sağlamaktan mutlu olduklarını kaydeden Prof. Dr. Kutsi Köseoğlu ise bölgede ilk defa uygulanan bu yöntemin, aort anevrizması tedavisinde yeni bir çığır açabileceğini kaydetti.

AMELİYAT YAKLAŞIK 2 SAAT SÜRDÜ

Sevil Tıkır ile Ferhat Taşhan’ın ameliyatlarının yaklaşık 2 saat sürdüğünü belirten Gürcün ile Köseoğlu, bu uygulamayla tedavi edilen hastanın rutin olarak kontrollerde tutulmasının önemine de dikkat çektiler.

EVAR (Endovasküler Aort Ameliyatı) nedir?

İleri yaş grubunda daha sık görülen, sırt ve karın ağrısı gibi yakınmalarla veya bazen aniden patlayarak ortaya çıkabilen aort damarındaki balonlaşma (anevrizma) tedavisi hakkında Gürcün ve Köseoğlu şu bilgileri verdiler: “ Bu hastalığın tedavisi uzun yıllardır açık cerrahi teknikle, yani anevrizmanın bulunduğu yere göre, göğüs veya karın açılarak yapılmaktadır. Son 10 yıl içinde ise damar içinden tedavi yöntemleri (EVAR) dünyada yaygın olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu uygulamada karın veya göğüs açılmadan, kasıktan yapılan girişimle bazı özel kateterler (ince plastik borular) kasık atardamarının içine, oradan da karın veya göğüsteki aortanın hastalıklı bölümüne gönderilip, suni damar aortun balonlaşmış kısmını dışlayacak şekilde açılmaktadır. İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anevrizma zamanla sönmekte ve tedavi edilmiş olmaktadır. Bu yöntemdeki en büyük sıkıntı aort ana damarından çıkan önemli yan damarların tıkanma riskidir. Bu iki hastada kullandığımız yeni yöntemde ise bu risk ortadan kalkmıştır.”

Bu işlemin radyolojik görüntülemenin olduğu özel ortamlarda yapılabildiğini ve işlem sonrası hastaların 1-2 gün içinde taburcu edilebildiğini ifade eden doktorlar, son olarak endovasküler ya da stent greft ile tedavinin anevrizmalı hastaların ancak bir bölümü için uygun olduğunu belirttiler. 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

img_5388.jpg
img_5394.jpg

img_5404.jpg