Yeşil kart talep edenler ya da mevcut yeşilkartının vizesini yeniletmek isteyenlerin doldurdukları formu başvuru bürosuna teslim etmeleri yeterli oluyor. Kişinin gelir durumu kart alma koşullarını taşıyorsa, hazırlanan yeşilkartı kargo ile adresine teslim ediliyor.
Adana'nın merkez Seyhan İlçe Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tek Adımda Hizmet Bürosu'nda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Trafik Tescil Bürosu, Tapu Dairesi, Tarım Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Seyhan Belediyesi, Nüfus Müdürlüğü ve Mal Müdürlüğü temsilcilerinin görev yaptığını, bu görevlilerin başvuru sahibiyle ilgili sorgulamayı birer dakika gibi kısa bir sürede tamamladığını söyledi.

Develi, 'Oysa, daha önce, başvuru sahibi formunu dolduruyor sonra bu formun altına 8 resmi kurumdan imza toplamak için günlerce uğraşıyordu. Yeşilkart bürosu önünde çok uzun kuyruklar görürdük, hatta kavgalar olurdu, tartışmalar çok olurdu, kapılar yumruklanırdı. Sıra yüzünden çıkan kavgalar da basının gündeminden düşmezdi. Biz bu hizmeti getirmekle vatandaşı rahatlatırken, 8 ayrı resmi kurumun da iş yükünü hafifletmiş olduk' dedi.

Bu birimin, 2020 sayılı kanuna göre 65 yaşını doldurmuş muhtaç ve özürlü vatandaşlara maaş bağlanması hakkında kanun, yeşilkart kanununu ve Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı'ndan yardım isteyen vatandaşların dosyalarının sorgulamasını yaptığını belirten Develi, 'Buradaki dosyaların sorgulaması tamamlandığında karar merci olan İlçe İdare Kurulu'na geliyor ya da vakıf mütevelli heyetine geliyor. Orada her hafta toplantı yapıyoruz. Heyet, bu dosyaları görüşerek karara bağlıyor' diye konuştu.

Develi, Türkiye'nin dört bir yanında yeşil kart büroları önünde uzun kuyruklar oluştuğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

'Yeşil kart onaylarının çıkıp çıkmadığını öğrenebilmek için insanlar günler boyunca sıra bekliyordu. Yine daha önce burada vatandaş sabaha karşı saat 04.00'te kuyruğa giriyordu. Biz buradaki düzeni polis marifetiyle sağlamaya çalışıyorduk.

Bu çileye son vermek için bir ilke imza attık. Yeni kart almak ya da vizesini yeniletmek isteyenler sadece muhtara imzalattıkları başvuru evrakını yeşil kart bürosuna teslim edip evine dönüyor. Geri kalan bütün işlemler büro tarafından yaptırıldıktan sonra kart almaya hak kazananların sağlık karneleri, bir hafta ya da en geç 3 hafta içinde kargoyla evlerine gönderiliyor.'

Develi, eve teslim yeşilkart hizmetinin 10 Eylül 2008 tarihinde başlatıldığını, bugüne kadar 32 bin civarında yeşilkartın kargoyla teslim edildiğini, talebi kabul edilmeyenlerin ise bilgilere internet sitesinden ulaşabildiğini kaydetti.

Türkiye'nin birçok vilayetinden büyük ilçe olan Seyhan'ın nüfusunun 730 bin civarında, bugüne kadar yeşilkart başvurusunda bulunanların sayısının ise 190 bin civarında olduğunu ifade eden Develi, halen 106 bin 7 aktif yeşil kartlı bulunduğunu, bunun nüfusa oranının ise yüzde 13.5 olduğunu sözlerine ekledi./yeni şafak